Nispen

Herinneringsbord Tweede Wereldoorlog Nispen weer hersteld

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Nispen is weer een stukje geschiedenis rijker. De Heemkundekring Nispen en the Dutch Polar Bears hebben samen gezorgd voor het opknappen van een oud herdenkingsbord uit de Tweede Wereldoorlog. Op het bord staan namen van Britse soldaten die tijdens de gevechten rondom Nispen in 1944 zijn gestorven. Maandag vond de overdacht plaats tussen de restaurateur en de Heemkundekring.

Het is een bijzonder moment voor de Heemkundekring van Nispen, dat sinds 1994 eigenaar is van het bord. ‘’Dit is een tijdelijk gedenkbord in Nispen geweest, na de bevrijding in oktober 1944’’, legt voorzitter René Leijdekkers uit. ‘’Het is een uniek bord, misschien wel het enige bord dat in Nederland bewaard gebleven is.’’

Bezichtigen

‘’Toen dorpsgenoot Geert Jacobs vertelde dat hij geïnteresseerd was in gesneuvelde soldaten tijdens de bevrijding van Nispen in 1944, vertelde ik hem over het bord. Dat hij graag wilde zien’’, vertelt Baselier. ”Ik wist het bord te liggen en kon dit dus voor hem regelen.” Zo gezegd, zo gedaan.

Ook Johan Pieterse van The Dutch Polar Bears, een groep die zich inzet voor informatie over de Tweede Wereldoorlog, kwam het bord bekijken. ‘’Johan vertelde dat het een bijzonder bord was dat goed bewaard moest blijven. Het liefst ook nog gerestaureerd. Zo is dat balletje gaan rollen’’, aldus Baselier.

Vanuit The Dutch Polar Bears kwam het idee om de crowdfundingactie te starten, die uiteindelijk de conservatie heeft bekostigd.

Slechte staat

Ruim een week is restaurateur Kim Raymakers bezig geweest met het conserveren van het bord. Het bord was in slechte staat. Veel verfschilfers hingen los of waren er al afgevallen. Met behulp van een fixatief middel, een spuitje en veel geduld heeft ze alle loshangende verfschilfers weer terug vastgemaakt.

‘’Het hout waarvan het bord is gemaakt, is erg gevoelig voor vocht’’, vertelt Raymakers. Het bord is gemaakt van een oude munitiekist. ‘’Ook de verfsoort was heel gevoelig voor vocht. Dat maakte het conserveren erg lastig, omdat je ervoor moet zorgen dat je niet te nat werkt.’’ En hoe het bord vanaf nu onderhouden moet worden? ‘’Stof het voorzichtig af, of blijf er maar gewoon vanaf. Het is en blijft heel gevoelig voor vocht!’’, aldus Raymakers.

Nu het bord weer in oude glorie is hersteld, gaat het niet meer terug de kast in. ‘’We hebben aangeboden om het bij het toekomstige bezoekerscentrum bij de oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom te plaatsen’’, zegt Leijdekkers. ”Zij reageerden in ieder geval erg enthousiast.”