Bergen op Zoom

Het programma van het aangepaste JazzBoZ is bekend: “Zeker niet minder leuk”

Publiek kijkt lachend toe als straatorkest en danseressen door smalle straat van Bergen op Zoom trekken

JazzBoZ vóór de coronamaatregelen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De organisatie van jazzfestival JazzBoZ in Bergen op Zoom heeft het programma voor volgende week bekend gemaakt. JazzBoZ is aangepast vanwege de coronamaatregelen. Overvolle straten in het stadscentrum kunnen dit jaar natuurlijk niet. Toch zullen de straten zich vullen met muziek. Want op zaterdag 29 mei rijdt er een open bus door de stad met Bergse straatorkesten. Maar er valt nog meer te genieten voor jazzliefhebbers.

“Een anders dan anders jazzweekend, maar zeker niet minder leuk,” belooft de organisatie van JazzBoZ. “En mooi dat een heel divers publiek en zeker ook een publiek wat niet altijd als vanzelfsprekend bij JazzBoz aanwezig is, kan genieten!” Het jazzfestival is dit jaar inderdaad niet alleen anders voor de muzikanten, maar ook voor het publiek. Want wijkbewoners die normaal niet naar JazzBoZ gaan, zullen de muziek nu waarschijnlijk tóch horen. De kans is namelijk groot dat de open bus met straatorkesten een groot deel van de stad zal bereiken.

Vrijdag is voor de scholen

Het jazzfestival van Bergen op Zoom begint op vrijdag 28 mei met de JazzBoZ Schoolquiz. Deze wordt vooraf opgenomen in theater De Maagd. Vrijdag om 10.30 uur wordt de quiz gestreamd naar alle scholen. Het is een interactief programma, dus de kinderen kunnen meteen meedoen.

Op zaterdag komt de muziek naar je toe

Op zaterdag 29 mei begint om 10.00 uur de jazzmuziek door de straten te klinken. Bergse straatorkesten kruipen op een open bus die door de wijken gaat rijden. Het jazzfestival komt deze keer dus eigenlijk bij je thuis. Er gaan ook twee gewone bussen naar zorginstellingen in Bergen op Zoom. Daarin zitten muzikanten die op de terreinen van de zorginstellingen een kleine streetparade houden.

Op zaterdagavond is het tijd voor JazzBoZ on tour. Bestuursleden hebben een combo gevormd. Dit combo gaat acht verrassingsoptredens geven bij mensen in de tuin. Je kunt zo’n verrassingsoptreden winnen, want er wordt geloot onder donateurs. Bestaande donateurs doen automatisch mee. Maar als je op tijd minimaal vijf euro doneert, dan loot je ook nog mee. “In deze tijd is sponsoring soms wat lastig dus hopen we dat mensen op deze manier toch JazzBoZ een beetje steunen,” aldus de organisatie.

De Jazzviering volg je zondag op tv of online

ZuidWest TV zendt zondag 30 mei de traditionele kerkdienst van JazzBoZ uit: de Jazzviering. Liefhebbers hebben van tevoren een beleef-de-jazzviering-thuis-mee-pakket kunnen aanvragen. Hierin zitten onder andere koffie, koekjes en een liturgieboekje. Je kunt de Jazzviering zondag 30 mei zien vanaf 12.00 uur op ZuidWest TV en op de sociale media-kanalen van JazzBoZ.

En dan zijn er nog zes verrassingsoptredens voor doelgroepen die er voor zorgen dat JazzBoZ kan bestaan. Denk aan bezoekers en sponsoren. Welke mensen getrakteerd worden op zo’n verrassingsoptreden is natuurlijk geheim. Maar de optredens zijn later wel terug te zien op de sociale media van JazzBoZ.

Lees ook: JazzBoz brengt festival bij je thuis met jazzbus en uitzending op ZuidWest TV