Lepelstraat

Jong en oud: iedereen bouwt mee bij CV ‘t Vagevuur

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De eerste carnavalswagens zijn alweer door de straten gereden. Zo ook de wagen van CV ‘t Vagevuur uit Lepelstraat. Wie zijn de mensen achter deze wagen? Speciaal voor Leut Update gingen we bij de bouwclub op bezoek.

Jongens van twaalf die onderdelen van de wagen in elkaar lassen, een groep zestigers die gezamenlijk een groot deel op de wagen zetten. In de bouwloods van CV ‘t Vagevuur uit Lepelstraat werkt iedereen mee. “We zijn een klein clubje van zo’n dertig bouwers”, vertelt voorzitter Mark Hack. Het is Mark zijn eerste jaar als voorzitter. Hij heeft het stokje overgenomen van zijn vader, Ad Hack.

Underdog

Ieder jaar rijdt de club met een zelfgebouwde wagen mee in de optochten van Halsteren, Lepelstraat en Bergen op Zoom. “Onze wagens rijden mee in de A-categorie. Volgens mij heet het tegenwoordig ‘Extra grote wagens’. We zijn in deze categorie wel een beetje de underdog, want eerste rijden lukt ons niet goed. Al zouden we dat wel graag willen natuurlijk. Maar het belangrijkste is dat we dit voor ons plezier doen.”

Wagens in de bovengenoemde categorie mogen maximaal negen meter hoog, veertien meter lang en vier meter breed zijn. “En dat gaat we ook wel aantikken hoor.” Het motto dat de bouwclub dit jaar aanhoudt is ‘Beeeeh-trapt’. “Dat eerste deel moet je als een soort schaap uitspreken. Op onze wagen zie je namelijk een boer die wakker wordt tussen zijn appelkisten, en zijn schapen halen allemaal schapenstreken uit. Die schapen jatten zijn appels, maar ze worden dus beeeh-trapt.”

Ontwerpen gaat in groepsverband

De ontwerpster van deze wagen is Veerle Schouten. “Ik ontwerp sinds 2015 voor ‘t Vagevuur”, vertelt ze. “Ik heb altijd al interesse gehad voor Vastenavend. Mijn vader bouwt bij BC d’ekseketel dus het is me wel een beetje met de paplepel ingegoten. Bovendien hou ik gewoon heel erg van tekenen. Dat kan ik nu dus mooi combineren met de Vastenavend.”

Het ontwerp van 2024: Bèèèh Trapt! (foto: CV ‘t Vagevuur)

Het thema van de wagen bedenken gaat in groepsverband. “We komen dan met zijn allen bij elkaar. Ik kan met een idee komen, en de rest ook. Dan kiezen we het beste en leukste uit, of we voegen dingen samen. Iedereen heeft zijn eigen specialisme. Dat van mij is tekenen, maar als ik iets bedenk wat technisch niet mogelijk is, dan verzint iemand anders daar weer een oplossing voor.”

Halverwege augustus begint de club al met bouwen. “Het ontwerp en het onderstel zijn dan al helemaal gereed”, vervolgt Mark. En de laatste weken voor carnaval, dan wordt het écht aanpoten. Op het moment dat de ploeg van Leut Update langskomt bij ‘t Vagevuur, is het drie weken voor carnaval. “Het ziet er allemaal al goed uit, maar we zullen wel nat de optocht in gaan.”

Jonge bouwers

Er lopen heel wat jonge bouwers rond bij ‘t Vagevuur. Twee staan er te lassen, een aantal zijn aan het verven. “De jongste is negen of tien”, vertelt Mark. “En de oudste is rond de 74. Daar tussen hebben we alle leeftijdscategorieën rondlopen, en ze mogen alles doen wat ze leuk vinden.”

De 12-jarige Joey en 13-jarige Roan bouwen ook al een half jaar fanatiek mee. Samen zijn ze onderdelen in elkaar aan het lassen. “Dat hebben we geleerd van Mark en andere bouwers”, vertelt Roan. Het tweetal wilde graag aan de slag bij een bouwclub. “Want we houden allebei van carnaval en carnavalsmuziek. Daarom zijn we gaan kijken bij ‘t Vagevuur en ze zochten nog mensen, dus toen zijn we hier gaan helpen”, legt Joey uit.

Samen hebben ze al veel verschillende dingen gedaan. “We hebben geholpen met het maken van de schapen, en nu zijn we aan het lassen”, somt Roan op. “Het is leuk om hier lekker bezig te zijn. En het is gezellig.” Joey verwacht veel van de optochten. “Ik hoop dat onze wagen het heel goed gaat doen!”

Lees ook: ZuidWest brengt ook deze carnaval en vastenavend de leut weer bij je thuis