Zundert

Jonge ooievaar sterft door bijna halve kilo elastieken in keel

Al deze elastieken zaten in het lijf van één ooievaar | Foto: Vogelrevalidatiecentrum Zundert.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het was woensdag 9 augustus schrikken voor medewerkers van Vogelrevalidatiecentrum Zundert. In een hok van hun nachtopvang is die dag door de dierenambulance een ernstig verzwakte ooievaar binnengebracht. Nog voor het beestje behandeld kon worden, is het overleden. De reden: er zat bijna een halve kilo aan elastieken in zijn keel.

Omdat er momenteel vogelgriepmaatregelen zijn is de jonge ooievaar in een hok bij de nachtopvang geplaatst. “De eerste stap bij vogels die binnenkomen is rust”, begint Lotaya Siemons van het vogelrevalidatiecentrum. “Maar nog voor we hem konden onderzoeken of behandelen is hij al overleden.”

Het viel Latoya op dat er een grote, harde bal in zijn keel zat. “We wisten dat ooievaars wel vaker elastieken eten. Dus ik besloot het verder te onderzoeken. Eerst vond ik één elastiek, toen nog één, het werden er steeds meer.” Uiteindelijk haalde Latoya 400 gram elastieken uit het dier.

De ooievaar is uitgehongerd.

De elastieken zijn overigens niet de officiële doodsoorzaak van de ooievaar. “Stieken verteren niet, en hopen zich dus op in het lichaam van de ooievaar. Al het voedsel dat hij eet, blijft daar dus hangen. Dat betekent dus dat de ooievaar is uitgehongerd. En dat gebeurt niet zomaar. Het gaat waarschijnlijk om een proces van maanden.”

Omdat het om een jonge ooievaar gaat, is de kans groot dat een volwassen vogel de elastieken aanzag voor wormen en het vervolgens aan het jong voerde. “Onbewust hongeren ze dus hun eigen jongen uit.”

Elastieken komen op heel veel verschillende manieren in de natuur terecht.

Het is moeilijk te zeggen waar de elastieken vandaan komen. “We krijgen veel reacties over bijvoorbeeld Post NL, maar ook plantentelers gebruiken elastieken, net zoals particulieren. De vogels kunnen ze ook van een stortplaats pikken. Elastieken komen op heel veel verschillende manieren in de natuur terecht.”

Eerder dit jaar is ook al een ooievaar met elastieken in zijn maag bij de opvang terecht gekomen. Deze heeft het gelukkig wél overleefd. “Hij zit nu in onze buitenopvang en kan binnenkort weer lekker terug de natuur in!”