Roosendaal

Joost van Ekeren debuteert als kinderboekenschrijver met Tido en Lali

Maarten Elst Maarten Elst

Nu het zingen even op een lager pitje staat, heeft zanger Joost van Ekeren, beter bekend onder de artiestennaam Zjosti Tosti, zich gericht op het schrijven van kinderboeken. Met Tido en Lali hoopt Van Ekeren de harten van alle kinderen in Nederland en België te veroveren. ,,Net als bij mijn feestnummers zijn de teksten vrij eenvoudig, maar om tot zulke eenvoudige teksten te komen, moet je wel doordacht te werk gaan”, zo vertelt de volkszanger annex kinderboekenschrijver.

Door: Abdirisaq Ali en Maarten Elst

In zijn woonkamer in Roosendaal puilt het uit van de kinderboeken. De 38-jarige Joost van Ekeren, tot voor kort nog als volkszanger te vinden op feestjes door heel het land, mag zich sinds kort kinderboekenauteur noemen. ,,Tido en Lali is een boek voor kinderen vanaf drie jaar”, legt Van Ekeren uit. ,,Het is een heel fantasievol boek over een kindje met een hond. Die gaan naar een speeltuin. Maar niet zomaar een speeltuin, het is een betoverde speeltuin. En daarmee gaan ze op een magische wijze naar de maan.”

Adoptie

Wie even naar Tido en Lali kijkt, herkent direct Joost en zijn hond Fellow. Van Ekeren: ,,De personages zijn inderdaad op mij en mijn hond gebaseerd. Ik ben nu 38 jaar, maar toen ik anderhalf jaar oud was, ben ik van Sri Lanka naar Nederland gekomen. Vroeger kreeg ik regelmatig de vraag waarom mijn ouders wit zijn en ik bruin. Ik heb daar zelf nooit problemen mee gehad, helemaal niet zelfs. Ik vond het juist leuk om te vertellen. Maar er zijn genoeg kinderen die er moeite hebben om steeds die vragen te krijgen. Zo ben ik op het idee gekomen om het heel subtiel in een kinderboek te verwerken.”

Het audioboek dat bij het kinderboek zit, is volledig ingesproken en ingezongen door Van Ekeren. De tekeningen komen van Sanne van Miltenburg. ,,Daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor. Vanaf het eerste moment was er al een goede klik tussen ons, ze heeft precies de tekeningen gemaakt die aansluiten bij het verhaal dat in mijn hoofd zat. We krijgen ook al veel positieve reacties van de mensen die het boek al in huis hebben”, zo verzekert Van Ekeren.

“Even geen feestnummers”

Even geen cafés vol feestmuziek voor Joost dus, beter bekend als Zjosti Tosti. ,,Muziek die ik normaal maak, is feestmuziek. Vrij simpele muziek zelfs. Kinderboeken zijn ook simpel, natuurlijk niet simpel, maar ook doordacht. Feestmuziek is ook niet zomaar even schrijven, zingen en bier drinken, daar moet je ook even voor zitten. En dat heb ik nu ook bij het kinderboek gedaan.”

Speeltuin naar de maan, de titel van het eerste boek, hoeft volgens Van Ekeren zeker nog niet het laatste boek te zijn van de Tido en Lali-serie. Het eerste boek ligt inmiddels in de (online) boekhandels. Voor 14,99 euro is het boek te verkrijgen.