Bergen op Zoom

Levensgevaarlijk explosief langs bospad gelegd door vinder

Hier werd de granaat achtergelaten (foto: Erik de Jonge)

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Op de Brabantse Wal is maandag een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Hij lag op een boomstam. Boswachter Erik de Jonge vermoedt dat iemand op zoek is geweest met een metaaldetector en het ding naast het pad heeft laten liggen. Een gevaarlijke actie. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) moet eraan te pas komen om de granaat weg te halen.

Het gebeurt vaker dat in het gebied dit soort explosieven worden gevonden omdat er hard is gevochten in de Tweede Wereldoorlog. Maar dat iemand er een op zo’n plek achterlaat, is wel uniek.

“Ik werd gebeld door een wandelaar”, vertelt Erik aan Omroep Brabant. “Die zag naast het pad een explosief liggen. Het was een vrij forse granaat en die lag daar op een boomstam, nog net niet te wiebelen in de wind.” Tientallen keren per jaar komt Erik in het bos mensen tegen die met een metaaldetector op pad zijn.

“Voor een aantal van hen is dit bijvangst maar helaas weten we ook dat er mensen gericht naar explosieven zoeken, zij vinden dit kicken.” En dat is verboden. “Bijna altijd gaan deze mensen ook nog buiten wegen en paden.”

Als je ervoor kiest om zo’n ding naar boven te halen, neem je een risico.

Het is erg gevaarlijk om op zoek te gaan naar dit soort explosieven, zegt hij. “Het is gevaarlijk voor die mensen zelf maar ook voor een gezinnetje dat tientallen meters verderop in het bos loopt.” De schil van de granaat verpulvert als hij ontploft. “Een enorme waas van metaalsplintertjes vliegt dan in het rond.”

Erik ziet vaak genoeg hoe die granaten kunnen toeslaan. De bomen van voor de Tweede Wereldoorlog die nu nog in het bos staan, zijn de getuigen. “Als die om gaat, zie je dat hij helemaal vol zit met metaalsplintertjes.” Meestal wil de EOD de granaten daarom ook niet verplaatsen. “Het ontstekingsmechanisme is vaak nog intact. Hij kan afgaan als je hem kantelt of als hij een tik krijgt.”

Explosievenkenners van de politie zijn maandag langs geweest, ze hebben de granaat veiliggesteld. Nu wacht Erik tot de EOD langs komt: “Ik verwacht ieder moment een telefoontje.”