Mountainbikeroutes Kalmthoutse Heide blijven langer gratis
Foto: ZuidWest Update
Grenspark Kalmthoutse Heide heeft besloten voorlopig toch geen betaalde vignetten te eisen voor de nieuwe mountainbikeroutes in het gebied. Vanaf 1 januari zou je moeten gaan betalen om gebruik te mogen maken van het nieuwe MTB-netwerk. Daar kwam veel kritiek op van mountainbikers. Het Grenspark kijkt nu of er alternatieven zijn voor het vignet en laat ondertussen iedereen tot 1 juli gratis fietsen.
Door: Bianca van Vugt
Je hoeft voorlopig toch niet te betalen als je wilt gaan mountainbiken of fietsen op de nieuwe routes van Grenspark Kalmthoutse Heide. Dat heeft de coördinator van het Grenspark, Jan Weverbergh, bekend gemaakt. In oktober is er een netwerk geopend met vier mountainbikeroutes: in totaal 26 kilometer uitdagende paden met daaromheen een verbindingslus van 40 kilometer.
Onderzoek naar alternatieven voor vignet
Het enthousiasme over de nieuwe routes werd al snel gevolgd door kritiek. Mountainbikers zagen het niet zitten dat ze vanaf 1 januari een vignet moeten hebben voor het MTB-netwerk en dus moeten gaan betalen. Bovendien vonden ze het onduidelijk waar je wel en waar je niet mocht fietsen.
Het Grenspark heeft er voor gekozen het vignet voorlopig uit te stellen, zo laat Weverbergh weten. “Op dit moment zijn we nog aan het onderzoeken hoe we hier precies invulling aan gaan geven en of er eventueel alternatieve mogelijkheden zijn. Om deze reden hebben we besloten dat u nog tot 1 juli 2021 gratis gebruik kunt maken van de routes.”
Overleg met afvaardiging van mountainbikers
De bebording in het gebied is nog niet helemaal klaar. Hierdoor is er soms verwarring over waar mensen mogen wandelen en fietsen. Volgens Martin Groffen, voorzitter van Grenspark Kalmthoutse Heide, wordt daar druk aan gewerkt. “We zijn nog niet helemaal klaar met de bebording waarop staat aangegeven welke route er gevolgd kan worden. Dat zijn zaken die we nu aan het afronden zijn zodat daar meer duidelijkheid komt.”
Hij overlegt ook over de routes met de mountainbikers zelf. “Naar aanleiding van de petitie die vele malen is gedeeld, is er een overleg geweest met een afvaardiging van de MTB’ers en een afvaardiging bij de bijzondere commissie, zeg maar het beslissende orgaan van Grenspark Kalmthoutse Heide,” legt Groffen uit. “Het overleg met mountainbikers zelf zal in ieder geval verder gezet worden. We zullen met hen en de andere betrokkenen samen de kaart in detail bespreken.
Kwetsbare natuur beschermen
Vaste bezoekers van de Kalmthoutse Heide vinden dat ze tegenwoordig minder ruimte hebben om te mountainbiken. Ze voelen zich beperkt door de speciale routes. Groffen legt uit waarom het nodig is. “De nieuwe structuur is er niet voor niets gekomen. Met de aanleg ervan, de onderhandelingen met alle partners heeft jaren geduurd, willen we de kwetsbare gebieden binnen ons park ontzien. Daar moet de natuur de overhand hebben en ongestoord haar gang kunnen gaan.” Daarom zijn de routes gemaakt in bosgebied dat wel wat drukte kan hebben, waardoor mensen wegblijven uit kwetsbare delen van de Kalmthoutse Heide.
Maar volgens het grenspark is er helemaal niet zo veel veranderd. Op alle openbare wegen in het natuurgebied mag je nog steeds gewoon fietsen. Dus niet alleen op de nieuwe mountainbikeroutes. Er waren altijd al gebieden waar je niet mocht komen: de rustzone van het Grenspark bijvoorbeeld en gebieden als het Moretusbos, Paalberg, Ossendrechtse Duinen en het defensieterrein. Daar mocht je ook al niet fietsen vóór de MTB-routes waren aangelegd.
Geen strenge controles of boetes
Het MBT-netwerk met de vier mountainbikeroutes en de lange verbindingslus geven de bezoeker volgens het Grenspark juist veel opties. “Deze wegen bieden ook de mogelijkheid om de route in te korten, sneller naar huis te keren bij pech, of om even af te wisselen tussen de intensieve routes en eenvoudiger paden,” aldus Weverbergh. Het Grenspark maakt nog een kaart waarop precies staat waar je mag fietsen.
Het Grenspark is niet van plan strenger te gaan controleren en beboeten. “Wij willen dat alle gebruikers de kans en tijd krijgen om te wennen aan de routes en de regels in het gebied,” zegt Weverbergh. Dat geldt niet voor de gebieden die altijd al verboden terrein waren. Daar loop je wel kans op een boete. “In deze gebieden werd er echter ook al gehandhaafd voordat de MTB routes er waren, omdat het toen ook al niet was toegestaan daar te fietsen.”
Lees ook: Mountainbikers willen meer ruimte in Kalmthoutse Heide