West-Brabant

Niet naar de kinderpsycholoog, maar naar alpaca’s voor therapiesessie

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Tine van Wezel uit Essen geeft therapiesessies aan kinderen en jongeren tot twintig jaar. Dat doet ze trouwens niet alleen. De Vlaamse wordt namelijk bijgestaan door twee co-therapeuten: alpaca’s Billy en Lewis.

Het zijn voornamelijk kinderen met een laag zelfbeeld of faalangst die de psychosociale begeleiding van Expeditie Alpaca bezoeken. Maar ook jongeren met depressie of een autisme- of angststoornis komen op therapiesessie in de wei. Daar worden oefeningen gedaan in de nabijheid van de zachtaardige en hoogsensitieve dieren. Zij kopiëren het gedrag van het kind of de jongere.

“Alpaca’s hebben een heel sterk spiegelend vermogen”, aldus Van Wezel. Het masker dat veel van van haar jonge patiënten opzetten, wordt doorprikt door de wollige dieren. “Ze hebben daar echt voelsprieten voor.” Van Wezel kijkt vervolgens welk effect dit heeft op de gevoelens en gedachten van haar jonge patiënten.

Dieren als uitlaatklep

“Als kind gebruikte ik dieren zelf ook als uitlaatklep”, vertelt Van Wezel. Ze groeide samen met haar broer en zus op op een boerderij in Essen-Hoek. “Dan zat ik soms huilend mijn hart te luchten bij de kat.” Haar liefde voor dieren is altijd gebleven, maar dit wilde ze graag combineren met haar passie voor zorg voor kinderen. Daarom besloot ze de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige te combineren met een bachelor in de dierengeneeskunde.

Nu is Van Wezel vol trots animal assisted therapeute bij Expeditie Alpaca. “Ik geloof in de kracht van dieren.”