Bergen op Zoom

Overleg STERCK en gemeente over afval dumpen en een schonere Bergse binnenstad

Soms steken er zelfs metalen staven met resten van shoarmavlees uit de zakken met gedumpt bedrijfsafval.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Afval in de Bergse binnenstad is een hardnekkig probleem. Het is bovendien, zo is gebleken, deels een mentaliteitskwestie. Er zijn zelfs ondernemers en werknemers van bedrijven die hun rommel op straat dumpen. Volgens ondernemersorganisatie STERCK gaat daar wat aan gedaan worden. De gemeente geeft aan dat dit in ieder geval moet wachten tot er een nieuw college is.

De dag voor het paasweekend was het weer eens raak in de Bosstraat. Naast de stortkoker van een ondergrondse container was twee dagen achtereen bedrijfsafval met voedselresten gedumpt. Na melding ervan kwam de gemeente het weer opruimen maar de ergernis bij ondernemers, bewoners en bezoekers is groot. Het ziet er niet alleen vreselijk uit, het is ook behoorlijk onhygiënisch en zelfs gevaarlijk. Uit een van de zakken stak een metalen pijp met een restant shoarmavlees. Niet alleen kan zo’n voorwerp gevaarlijke situaties opleveren, ook ongedierte dat op de etensresten afkomt zorgt voor gezondheidsrisico’s.

Structureel probleem

Het gedumpte afval van dat weekend is slechts een voorbeeld van terugkerende vervuiling in de binnenstad. Ook elders wordt geregeld troep buiten gezet. Daarnaast gooit niet iedereen alles netjes in de afvalbakken. Die zitten bovendien geregeld propvol, waardoor veel rommel op straat belandt. De ondernemers en bewoners zijn er klaar mee en klagen geregeld bij politici, bestuurders en gemeente. Die komt meestal snel ruimen maar dat neemt de oorzaak van het structurele probleem niet weg.

Juridische stappen

STERCK is het inmiddels eveneens beu. Voorzitter Kees van Male is vorige week samen met een ondernemer uit de Bosstraat aangeschoven bij de afdeling Beheer & Onderhoud van de gemeente. Dat ging niet alleen om de recente misdragingen met het gedumpte shoarmavlees, het gesprek werd breder getrokken. Er is volgens Van Male “ook nadrukkelijk gesproken over het schoonmaken en houden van de binnenstad in het algemeen.” Tevens wordt bekeken in hoeverre er nadere juridische stappen zijn te ondernemen tegen bedrijven die zich structureel niet aan de regels houden.

Beter, vaker en slimmer schoonmaken

Er komen vervolggesprekken, laat Van Male weten, over hoe het schoonhouden van de binnenstad beter te organiseren is. Hierbij zullen beleidsadviseurs, uitvoering, handhaving en de ondernemersorganisatie betrokken zijn. Doel is om de mogelijkheden en verbeteringen in kaart te brengen en een samenwerking op te zetten waarbij de ondernemers, al dan niet via STERCK, een actieve rol spelen. Een van de ideeën is bijvoorbeeld een opruimplicht voor elke onderneming die voedsel verkoopt in een straal van 20 meter rondom het bedrijf.

Er is tevens gesproken over het schoonmaakprogramma. Grote wens van veel ondernemers is al jaren dat er vaker in het weekend wordt opgeruimd. Juist dan is de vervuiling het grootst. STERCK wil zelf eveneens mensen op pad sturen. Met afvalgrijpers, zodat zichtbaar is dat de stad wordt bijgehouden. Ook het plaatsen van meer afvalbakken kwam aan bod. Er is goede hoop op verbetering, laat Van Male weten; “De aanleiding was vervelend maar er kan wel iets goeds uit voortkomen.”

Het is aan het nieuwe college

Namens de gemeente reageerde woordvoerder Erwin Stander eveneens op de voorvallen van het paasweekend. Er is alles aan gedaan de gedumpte troep snel op te ruimen. Er zijn mede vanwege het recente overleg korte lijnen ontstaan, meldt hij. Wel moet er eerst wel een nieuw college zijn gevormd, alvorens er knopen doorgehakt kunnen worden.