Bergen op Zoom

Petitie moet Bergse bouwkoten redden: ‘Anders belanden we straks in een weiland’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Namens muzikanten, bouwers, dweilen, cultuur- en vastenavendliefhebbers, kreeg burgemeester Frank Petter maandagmiddag een petitie overhandigd. Hiermee hopen zij een duidelijk signaal af te geven aan de raad. De voorgestelde bezuinigingen, die ten koste gaan van de huisvesting van bouwclubs die de optocht kleur geven, moeten volgens hen teruggedraaid worden. Initiatiefnemer Jeroen Lint: “We willen niet over vijf jaar in een weiland staan bouwen.”

Inmiddels is de petitie meer dan vierduizend keer ondertekend, vertelt de man achter de eerste Bergse alliantie ter behoud van de Bergse vastenavend. “Dat zijn zes raadszetels,” grapt Lint tijdens de overhandiging aan burgemeester Frank Petter.

Uitsterfbeleid

“De petitie is door veel Bergenaren ondertekend, ook buiten Krabbegat,” vervolgt hij. “Zelfs de stichting Carnaval Roosendaal en de Brabantse Carnavalsfederatie steunen ons.” Veel stichtingen zijn namelijk verbitterd over het uitsterfbeleid van de Bergse bouwkoten, nadat de Bergse raad liet weten geen geld beschikbaar te stellen voor nieuwe bouwkoten.

Dat terwijl er in eerste instantie vier scenario’s op tafel lagen, die volgens het college toch niet haalbaar zijn. “Met het huidige bezuinigingsvoorstel van het college gaat binnen vijf jaar de bouwerscultuur naar de knoppen,” aldus Lint.

Petter spreekt vol lof over de groep die hun gevoelens deelt. “Deze petitie is daar een duidelijk teken van.” Als voorzitter van de raad brengt hij de boodschap over naar de rest van de raad. “Zij nemen uiteindelijk een besluit.”

Lint hoopt dat ze de goede kant op bewegen. “We willen niet over vijf jaar in een weiland staan bouwen.”

Lees ook: Stichtingen verbitterd over uitsterfbeleid bouwkoten: ‘Operatie geslaagd, patiënt overleden’ Lees ook: Geen geld voor nieuwe bouwkoten in Bergen op Zoom: ‘Pijnlijk, net voor de eindstreep’