Bergen op Zoom

Retteketet, alle Bergse opa’s en oma’s opgelet!

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Kinderen in Bergen op Zoom moeten het op last van coronamaatregelen al een tijdje zonder het jaarlijkse lesje Bergs doen. En ook thuis wordt er minder en minder in dialect gesproken. De Berregse Kamer gaat de ‘kleine kullekes’ nu bereiken via de voorlees-opa’s en oma’s.

“Heel begrijpelijk dat we niet op scholen mogen komen voor ons ‘leske berregs’, de basisscholen proberen zo minder mogelijk externe bezoekers te hebben”, zegt Cees van Broekhoven van dialectgenootschap De Berregse Kamer. Ook op televisie horen kinderen bijna alleen maar Nederlands, Engels en Amerikaans. “Dus we dachten, we gaan een voorleesboek maken!”

Grootouders weten nog hoe ze de Bergse woorden moeten uitspreken

Dat voorleesboek is Retteketet en andere ver’ale geworden. “’n Berregs voorleesboek vor kleine kullekes”, luidt het onderschrift. Voor het boek werden vijftien auteurs gevraagd een verhaal te schrijven “Iedereen zei gelijk ja. En we hebben zelf ook een aantal verhalen geschreven”, zegt van Broekhoven over het boek met in totaal twintig verhalen. De illustraties zijn gemaakt door één vormgever. “Alle teksten zijn dus anders, maar de stijl van de platen is overal precies hetzelfde. Dat maakt het zo uniek.”

Kinderen kunnen het kleurrijke boek zelf doorbladeren en lezen. Maar nog veel leuker is het als opa’s en oma’s het aan hun kleinkinderen voorlezen. “Die weten nog hoe ze de Bergse woorden moeten uitspreken.”

Het boek Retteketet en andere ver’ale geworden is voor 14,95 euro te koop via de website van de Berregse Kamer en in de plaatselijke boekhandel. “Als alle opa’s en oma’s dit voorlezen aan ‘t kleine jong, dan praat iedereen over een paar jaar weer artstikke mooi Berregs!”