Halsteren

Sloopvergunning is binnen: 38 huizen in Halsteren maken plaats voor Fijn Wonen

Leegstaande woningen in de Mozartstraat in Halsteren (foto: Google Maps)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De sloop van 38 huizen aan de Mozartstraat en Beethovenstraat in Halsteren begint half april. Woningcorporatie Stadlander heeft de sloopvergunning van de provincie binnen. De woningen staan leeg, want alle bewoners zijn al verhuisd. Stadlander moet alleen nog wachten, omdat ze rekening moeten houden met de gierzwaluw en de vleermuis. Maar tussen half april en half augustus mogen ze slopen.

Stadlander denkt ongeveer drie maanden nodig te hebben voor de sloop. En dat is langer dan vroeger. “We gaan namelijk ‘circulair slopen’. Dat wil zeggen, dat we zoveel mogelijk materialen uit de woningen willen hergebruiken,” laat de woningcorporatie weten. “Dat duurt langer, omdat de materialen heel uit de woning worden gehaald. Waar dat kan, krijgen materialen een tweede leven.”

Fijn Wonen-woningen: deels in fabriek gebouwd

Er komen 39 eengezinswoningen terug. Eentje meer dus dan dat er gesloopt worden. De nieuwe huizen worden Fijn Wonen-woningen. Dat zijn huizen die voor een groot deel in een fabriek worden gemaakt. En die ter plekke snel in elkaar gezet kunnen worden. Hierdoor hebben omwonenden korter overlast van de bouw.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Huizen volgens het principe Fijn Wonen (illustratie: Stadlander)

Volgens Stadlander is elk woonblok straks uniek. Maar de nieuwbouw krijgt geen extreme vormen of kleuren. “We kiezen voor een herkenbare uitstraling, die goed aansluit bij de bestaande omgeving. Dat ziet je terug in het type woning en het kleurgebruik,” aldus de woningcorporatie. “Zo bestaan de nieuwe woningen uit twee woonlagen en een kap en werken we met twee verschillende kleuren stenen, oranje en rood-oranje.”

Bouw begint dit najaar

Alle 39 nieuwe huizen zijn sociale huurwoningen en Nul-op-de-Meter. “Nul-op-de-Meter woningen wekken evenveel energie op als een doorsnee gezin (2,5 personen) per jaar verbruikt,” aldus Stadlander. Bewoners zullen dus geen of maar heel weinig geld kwijt zijn aan de energierekening. Als alles soepel verloopt, wonen de eerste gezinnen begin volgend jaar in de nieuwe huizen. “In het najaar verwachten we van start te kunnen gaan met de bouw,” aldus Stadlander. “In voorjaar 2024 kunnen de eerste nieuwe bewoners genieten van een nieuwe, duurzame woning.”

Lees ook: Gemeente en Stadlander wijzigen bouwplannen in Halsteren Lees ook: Halsterse wijk op de schop: 54 huizen maken plaats voor nieuwbouw