Wouw

Sven geeft rondleiding bij Kasteel van Wouw als examenopdracht

Paul Joachems Paul Joachems

Sven Knol (18) uit Roosendaal volgt de opleiding urban green development bij het regionale opleidingencentrum Curio. Zijn examenopdracht was een rondleiding waarmee hij deze opleiding heeft afgerond. De rondleiding heeft hij gegeven bij het Kasteel van Wouw in het kader van waterberging, ecologische verbindingszones en de historie.

De kasteelweide ligt ten noordwesten van het dorp Wouw. Het kasteel van Wouw stond vroeger op dit perceel aan het einde van de Casteelse Dreef. “Ik heb de gasten hier rondgeleid”, vertelt Sven. “We zijn eerst langs alle punten gegaan die te maken hebben met mijn opleiding. Dus eerst bij de waterberging en een stukje verderop staat een stuwdam. Toen zijn we om het kasteel heen gelopen en daar zijn de natuurlijke verbindingszones aangelegd. Daar kon ik laten zien hoeveel biodiversiteit hier is en hoe de waterberging hier toegepast wordt.”

Iets ouds en iets nieuws

Hij kwam zelf op het idee om de rondleiding als onderdeel van zijn examen te gebruiken. “Ik kwam een artikel van de gemeente Roosendaal tegen op LinkedIn over de toegepaste waterberging. En toen bedacht ik dat dit een perfect project is om hier mensen rond te leiden. Hier zie je heel goed hoe iets ouds samengaat met iets nieuws. Heel mooi om te zien dat hier heel veel waterberging toegepast kan worden. En dat vogels, insecten en amfibieën de kans krijgen om rustig te kunnen leven”, vertelt de 18-jarige Roosendaalse student.

Stage bij GroenLinks

Annette Gepkens is burgerraadslid bij GroenLinks Roosendaal. Zij is blij met stagiair Sven. “Wij zijn een erkend leerbedrijf dus we krijgen regelmatig stagiaires. En als je GroenLinks een beetje kent dan zal het je niet verbazen dat die altijd worden ingezet voor klimaatachtige dingen. En we zoeken altijd plekken of dingen die voor stagiaires interessant zijn en die ons ook inzichten opleveren.” Annette vindt de combinatie van het oude kasteel en de moderne oplossing voor de natuur heel positief. “Het oude gebruiken om nieuwe problemen op te lossen, dat vind ik kwaliteit op en top.”

Zeer tevreden

Wouwenaar Karel Schrooyen is vrijwilliger bij de stichting Kasteel van Wouw. En ook hij is blij met deze bijzondere opdracht van stagiair Sven. “Prima natuurlijk. Zeker om aandacht te geven aan de natuur en het kasteel en dan de wateropslag. Dat is een ideale combinatie in dit project om dit vorm te geven. En dat het dan ook nog door een stagiaire wordt opgepikt en gebruikt wordt. Ja, met die publiciteit zijn we natuurlijk alleen maar tevreden”, aldus Schrooyen.

Nominatie groen erfgoed

Het kasteel van Wouw was onlangs genomineerd voor de erfgoedprijs van de BNG Bank: een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92. Dit jaar lag de focus op groen erfgoed. “Afgelopen week is bekend geworden dat de hoofdprijs naar Weert is gegaan. We hebben wél de publieksprijs gewonnen. Dus ik wil alle mensen nog bedanken die op ons gestemd hebben”, vertelt Schrooyen. Wouw heeft dus niet de hoofdprijs van 25 duizend euro kunnen verzilveren. “Daar hebben we naast gepakt, dat bedrag hadden we goed kunnen gebruiken. We zijn van plan om van de binnengracht een arm te maken naar de buitengracht. Zodat het water sneller afgevoerd kan worden naar de beek.”

Hopelijk goed afgerond

Sven verwacht dat hij geslaagd is voor zijn opleiding na zijn stage met bijzondere examenopdracht. “Ik kreeg na het examen al een voorlopige uitslag en die stond op een voldoende, dus ik ga ervan uit dat ik geslaagd ben inderdaad.”