Oud Gastel

Van Nijnatten, Tromp en Vergouwen genomineerd voor Cultuurprijs Halderberge

De genomineerden.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Filmmaker Kees van Nijnatten uit Oud Gastel, beeldend kunstenaar Annemarie Tromp uit Oudenbosch en muzikant-componist Co Vergouwen uit Hoeven zijn genomineerd voor de Halderbergse Cultuurprijzen 2023. Ze kregen het nieuws woensdagavond te horen, toen wethouder Patrick Schouw hen verraste in Café Onder de Toren in Oud Gastel.

De jury voor de Cultuurprijzen heeft dit drietal genomineerd. Maar het publiek gaat bepalen wie er uiteindelijk wint. Je kunt je stem per email doorgeven tussen 1 september en 1 oktober.

Kees van Nijnatten: een gepassioneerd filmmaker

We beginnen natuurlijk met onze eigen vrijwilliger: Kees van Nijnatten uit Oud Gastel. De jury noemt hem een gepassioneerd filmmaker. “Hij begon zijn carrière bij de lokale omroep als onderdeel van de tv-ploeg Loos, later HOS, Ons West-Brabant en Zuid-West TV,” legt de gemeente Halderberge uit. “Sinds 2008 werkt hij als vrijwillige filmer bij de omroep en is hij ook verantwoordelijk voor de montage, waarbij hij zijn creatieve talent gebruikt om de reportages interessant en esthetisch mooi te maken.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Kees van Nijnatten aan het werk voor ZuidWest TV (foto via Facebook)

Van Nijnatten zit dit jaar 15 jaar in het vak. “In die jaren heeft hij maatschappelijk veel betekend voor de inwoners van Halderberge,” aldus de gemeente. “Met zijn vele films zorgt hij bovendien voor een prachtig tijdsbeeld van de gemeente. Zo filmt hij onder andere het Klimaatjournaal, de carnavalsoptochten en de ZuidWest TV serie ‘Bijzondere Verzamelingen’. Ook filmt hij al jaren promotiemateriaal voor de Halderbergse Cultuurprijs.”

Annemarie Tromp: intense emoties in felle kleuren

Annemarie Tromp uit Oudenbosch is in 2010 begonnen als beeldend kunstenaar. “Haar emoties vinden vanuit een rauw onderbewustzijn, zonder terughoudendheid, zuiver en doeltreffend de weg naar het schildersdoek. Annemarie is uniek, herkenbaar en speelt in op de actualiteit,” zo beschrijft de gemeente haar werk. “Aanvankelijk begon ze met acrylverf, waarbij ze felle kleuren gebruikte om intense emoties uit te drukken. Haar werken bevatten vaak boosheid, woede en angst, voortkomend uit persoonlijke worstelingen.”

Het artikel gaat verder na de foto.

Annemarie Tromp bij enkele van haar werken (foto: Annemarie Tromp via Facebook)

Tromp gebruikt haar kunst ook om maatschappelijke problemen aan te kaarten. Denk bijvoorbeeld aan oorlog en aan de #MeToo-beweging tegen seksueel misbruik. Zelf zegt ze daarover: “Ik ga uit van emotie. Het doek ontstaat op impulsieve wijze, geladen met intense emoties.” Ze speelt vaak zelf een hoofdrol in haar schilderijen.

Co Vergouwen: internationaal pianist en liedjesschrijver

Co Vergouwen uit Hoeven is een veelzijdige muzikant. Hij is niet alleen pianist, maar ook producer en hij componeert en arrangeert ook zelf muziek. In zijn jonge jaren leek de gitaar hem wel interessant, totdat hij zijn passie voor de piano ontdekte. “Tijdens zijn studie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg voegde hij zich als toetsenist bij diverse lokale bands, zoals The Wish, Apalusa en King Quest,” somt de gemeente op. “In 2003 begon Co intensief samen te werken met Margriet Eshuijs, waarbij hij haar echtgenoot Maarten Peeters leerde kennen. Zij schreven en speelden vele nummers samen. Daarnaast was hij leadzanger van het trio Curb.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

C_urb met v.l.n.r. Mark Eshuis, Co Vergouwen en David De Marez Oyens (foto: Co Vergouwen via Facebook)

Sinds 2005 werkt Vergouwen als producer voor studio-opnames en live-projecten. En sinds 2015 arrangeert en componeert hij muziek voor de European Pop Orchestra, New Symphonics en meerdere orkesten van het Ministerie van Defensie. “Vandaag de dag is Co een veelgevraagd arrangeur en is hij pianist en toetsenist bij vele nationale en internationale cd- en live-producties,” aldus de gemeente. “In Halderberge is hij actief als componist bij Projectkoor Halderberge en popkoor Muzikaèl en is hij nauw betrokken bij andere activiteiten, zoals het carnaval.”

Vanaf 1 september tot 1 oktober kan er gestemd worden op één van de drie genomineerden voor de Halderbergse Cultuurprijs . Per emailadres mag je één stem uitbrengen. Meer informatie over de verkiezing komt te staan op de website van de Halderbergse Cultuurmaand.

Lees ook: Cultuurminnend Halderberge uitgenodigd voor startbijeenkomst visie op cultuur