Etten-Leur

Van trial motorsport tot micropulling: dit was de Auto- en Motorsport Experience

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Knallende uitlaatpijpen en ronkende motoren: het terrein van verkeersschool Blom in Etten-Leur was afgelopen zondag een walhalla voor liefhebbers van auto- en motorsport. Meer dan 200 voertuigen stonden daar opgesteld om bekeken en bewonderd te worden door de vele bezoekers, speciaal voor de Auto- en Motorsport Experience (AME).

“Het is hier heel leuk”, vertelt een bezoeker. “Er zijn veel auto’s en motoren, daar hou ik van.” Een andere jonge bezoeker vertelt dat hij een Nissan GTR heeft gezien. “En wat mooie trekkers en motoren.” Met zijn telefoon maakt hij foto’s van de voertuigen. “Er is hier veel.”

Dat laatste kan organisator Aimé van de Reijt beamen. “Eigenlijk alles wat een motor heeft en racet, nodigen we uit om hier te komen. Van een kart van een jongen die hier om de hoek woont, tot teams die bijvoorbeeld de Dakar rijden. En alles daar tussenin.”

Trial motorsport

Op een afgezet stuk rijden de broers Luuk en Finn van Kalmthout met hun trailmotoren. Ze rijden over een auto, springen bovenop een platte kar en doen wheelies. “Trial betekent dat je met een motor een parcours rijdt, en onderweg over allerlei obstakels moet”, legt Luuk uit. Samen met zijn broer Luuk geeft hij shows, net zoals tijdens de AME.

Auto- en Motorsport Experience Etten-Leur
Beide broers doen al lang aan trial motorsport.

Beide trialrijders doen al aardig wat jaren mee. Zo heeft Luuk tien jaar wedstrijden gereden. “Nu rij ik alleen nog maar shows.” Finn rijdt nog wel wedstrijden. “Tot vorig jaar reed ik NK’s, maar dit jaar ga ik ook EK’s rijden”, vertelt hij.

Micropulling

Een stukje verder staan een aantal mini trekkers. “Ik doe aan micropulling”,  vertelt Martin Stouten. “Dat is hetzelfde als tractorpulling, maar dan op radiografische manier. En in het klein.” Radiografisch houdt in dat de trekkers op afstand bestuurbaar zijn. “Verder is het hetzelfde als de grote tractorpulling.”

micropulling
De microtrekkers

De micro tractor – die slechts een paar kilo weegt – wordt voor een sleepwagentje geplaatst. Die sleepwagen kan wel dertien kilo wegen. “Het is dan de kunst dat de tractor de sleepwagen zo ver mogelijk vooruit sleept.” Op de stand waar Martin staat, staan ook een aantal eigen gemaakte micro tractoren. “Met allemaal verschillende motortjes. Het is leuk om te testen met welke motor je het verste komt.”

Heel groot is micropulling nog niet in Nederland. Er is een landelijke vereniging met zo’n vijftig leden. “En we hebben een tiental wedstrijden per jaar, verspreid door het land”, vervolgt Martin. “Het is mooi om dan je vrienden weer te zien en een wedstrijdje te rijden.”

Lees ook: Bijzondere voertuigen spotten bij de Auto- en Motorsport Experience in Etten-Leur