West-Brabant

Veel nieuwe lijsttrekkers tijdens verkiezingen, maar weten we ook wie zij zijn?

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Afgelopen zomer is de ene naar de andere politicus vertrokken uit Den Haag. Mark Rutte, Sigrid Kaag en Kees van der Staaij, zijn voorbeelden die niet meer uit zullen komen voor hun politieke partij. Dit betekent een hoop nieuwe lijsttrekkers. Streekomroep ZuidWest is de straat op gegaan met wat foto’s van nieuwe én langer zittende lijsttrekkers om te peilen of de mensen de leiders (her)kennen.

“Zij heeft een hele moeilijke naam. Die kan ik echt niet uitspreken”, bekent een meneer die een foto voorgeschoteld krijgt van de nieuwe lijsttrekker van de VVD: Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Voor de een is het gesneden koek, voor de ander is het een wilde gok om te raden bij welke partij Yeşilgöz actief is. “Oh, dat is de opvolger van Mark Rutte!”, zegt een jongen tegen zijn vrienden.

PvdA/GroenLinks heeft deze campagne ook een nieuwe leider: Frans Timmermans. De lijsttrekker die momenteel in de virtuele peiling van EenVandaag op 24 zetels staat, kan nog niet rekenen op veel bekendheid. “Ik zou het niet weten. Hij lijkt een beetje op een wiskundedocent”, zegt een 18-jarige jongedame.

Bekender

Caroline van der Plas, Rob Jetten en vooral Geert Wilders worden sneller herkend, aangezien zij geen nieuwe namen zijn voor de politiek. Vooral bij Wilders bestaat er weinig twijfel aangezien hij al heel wat jaren meegaat. Na het zien van de foto klinkt bij iedere geïnterviewde meteen de naam van de PVV-leider.

Ook Pieter Omzigt wordt snel herkend, ondanks dat hij afgelopen zomer pas zijn partij Nieuw Sociaal Contract gestart is. “Dat is onze vriend Pieter Omzigt”, reageert een man vrijwel direct, die samen met zijn vrouw het Winkelhart in Etten-Leur bezoekt.

Henri Bontebal van het CDA, is voor velen een onbekend gezicht tijdens de rondvraag op straat. “Ik heb echt géén idee wie dit is”, besluit een jongeman.

Lees ook: Streekomroep ZuidWest is op zoek naar jou!