Bergen op Zoom

Verzwakte Bergse kades verstevigd met ‘bigbags’: parkeerverbod uitgebreid

Ook aan de Noordzijde Haven is een tijdelijk parkeerverbod ingesteld langs de verzwakte kademuren. (Foto: Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

De verzwakte kades in het Bergse havenkwartier worden aangepakt. De achterliggende ondergrond wordt verstevigd met zogeheten ‘bigbags’, grote zandzakken die voor meer bodemstabiliteit moeten zorgen. Deze week is ook aan de Noordzijde Haven een parkeerverbod ingesteld en de werkzaamheden beginnen de komende weken, zo heeft wethouder Van der Velden de omwonenden laten weten. De kademuren zelf moeten nog even wachten op herstel: daarvoor heeft de gemeente nu geen geld.

Instabiel

Al geruime tijd zijn de kades afgezet omdat het muurwerk instabiel blijkt. Het verstevigen van het historische metselwerk is nodig om te voorkomen dat delen wegzakken in het water. De direct omwonenden hoeven niet bezorgd te zijn voor schade aan hun woningen; de huizen staan té ver van de kades af, schrijft Van der Velden in een informatiebrief aan de Kaaibewoners. De huisbewoners en ondernemers aan de Noord- en Zuidzijde Haven kregen afgelopen weekeinde de brief in de bus.

Afgesloten

De grondwerken worden de komende weken uitgevoerd en de buurtbewoners krijgen tijdig vóóraf bericht – zo belooft de lokale bewindsman.”De werkzaamheden worden uitgevoerd met materieel op wielen, om trillingen te vermijden”, aldus Van der Velden. “Tijdens de werkzaamheden
zal gedurende enkele dagen de weg worden afgesloten.”

Risico veiligheid

Tot de werkzaamheden zijn uitgevoerd blijft er een risico voor de veiligheid. “Om die reden wordt begin volgende week ook aan de noordzijde van de Oude Binnenhaven een parkeerverbod ingesteld.” Nadat de ondersteuning is aangebracht zijn de kademuren weer stabiel en wordt het parkeerverbod aan beide zijden opgeheven.

Vrachtverkeer en bomen

Binnen de Bergse politiek zijn diverse partijen bezorgd over de staat van de eeuwenoude kademuren. Eerder heeft Louis van der Kallen (BSD) zich in brieven en op social media kritiek geuit naar het college, over het achterstallig onderhoud. Ook Reinoud Krijnen (Samen0164) voorziet problemen. Hij wil een verbod op vrachtverkeer langs de kades. Ook zouden de bomen op de Ham en langs de Binnenhaven moeten verdwijnen. Deze passen historisch gezien niet bij de Kaai en de wortels ondergraven het muurwerk.

Lees ook: Nieuwsanalyse – Bouwvallig Bergs beleid