Bergen op Zoom

Vijf volle bestelbussen hulpgoederen naar vliegveld Eindhoven: ‘De betrokkenheid is echt énorm’

Han Verbeem Han Verbeem

Vijf bestelbussen met meer dan honderd verhuisdozen vol hulpgoederen zijn dinsdagavond vanuit Bergen op Zoom naar vliegveld Eindhoven gebracht. De goederen zijn ingezameld voor hulporganisaties in het Turkse deel van het rampgebied. Veel inwoners hebben dinsdagmiddag en -avond gehoor gegeven om kleding, schoenen, levensmiddelen, slaapzakken en andere goederen in te leveren waaraan een groot gebrek is in het aardbevingsgebied. Het is een initiatief van GBWP-raadslid Alperen Yilmaz. Met vier andere Turks-Nederlandse raadsleden wil hij bovendien dat Bergen op Zoom 68.000 euro aan giro 555 doneert; één euro per inwoner.

“Het is een gecoördineerde actie vanuit Turkse organisaties in Nederland”, zegt initiatiefnemer Alperen Yilmaz. De auto’s en busjes rijden af en aan voor het inzamelgebouw, voornamelijk inwoners van Turks-Nederlandse afkomst uit West-Brabant en oostelijk Zeeland. Onder hen ook Volkan Özturk, hij is één van de mensen die langs komt om thermische winterkleding te brengen. “Daar is behoefte aan”, zegt hij. De kleding had hij niet in huis, hij heeft ze in de winkel gekocht. Özturk helpt ook met het sorteren van de goederen en inladen van de dozen. “Ik heb daarvoor een middagje vrijaf genomen.” Want bij een humanitaire ramp als deze draagt iedereen z’n steentje bij om te helpen, zegt hij.

Razendsnel tempo

Het is allemaal in razendsnel tempo gegaan. Yilmaz, raadslid in Bergen op Zoom, besloot dinsdagmorgen na overleg met regionale vertegenwoordigers van Turkse organisaties de inzamelingsactie op te zetten. Vanaf half drie ‘s middags gingen de deuren open bij het inzamelingsgebouw aan de Keldermanslaan, rond kwart voor tien ‘s avond kunnen de bussen vertrekken. Eén bestelbus is gevuld met inzamelingen uit Zeeland, onder meer van Rilland, Middelburg en Terneuzen.

Eén euro per inwoner

Yilmaz hoopt dat ook de gemeente Bergen op Zoom bereid is een behoorlijke financiële steun aan het aardbevingsgebied te doneren: 68.000 euro oftewel één euro per inwoner, in navolging van  gemeenten als Reimerswaal, Kapelle, Schiedam, Rotterdam en Amsterdam. De gezamenlijke Turks-Nederlandse raadsleden pleiten daarvoor: behalve Alperen Yilmaz (GBWP) onderschrijven ook Selin Karar (GroenLinks), Aydin Akkaya (Groep Akkaya), Ufuk Cuman (D66) en Yusuf Kaplan (PvdA) deze oproep.

Met vijf  bestelbussen gingen de inzamelaars kort na middernacht naar vliegveld Eindhoven. De hulpgoederen gaan op transport naar het rampgebied in Turkije.