Woensdrecht

Twee vliegtuigen met hulpgoederen voor Turkije vertrekken vanaf Woensdrecht

Twee volle vliegtuigen met hulpgoederen voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije vertrekken vanaf vliegbasis Woensdrecht | Foto: Gemeente Woensdrecht

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië hulp en steun te bieden, worden er overal in Nederland acties gehouden. Ook in de gemeente Woensdrecht staken vrijwilligers hun handen uit de mouwen. Daar zijn massaal hulpgoederen gedoneerd, zoals kachels en gereedschap. Vandaag vertrekken er twee volgeladen vliegtuigen vanaf de vliegbasis naar Turkije.

De natuurramp verwoestte precies een week geleden een groot deel van Turkije en Syrië. Daarbij kwamen meer dan 33.000 mensen om het leven. Martin Griffiths, noodhulpcoördinator bij de Verenigde Naties, verwacht dat dit zal oplopen tot meer dan 50.000.

De Turkse consul-generaal is blij met de hulp aan zijn land en bedankte het Woensdrechtse college van Burgemeester & Wethouders persoonlijk voor de ondersteuning daarbij.

Landelijke actie

Overigens is het niet de enige hulpactie in de regio. GBWP-raadslid Alperen Yilmaz uit Bergen op Zoom haalde vijf volle bestelbussen met kleding, schoenen, levensmiddelen en slaapzakken op. De Groene Moskee in Roosendaal moest haar inzamelingsactie al na één dag stoppen, omdat de enige vrachtwagen die ze tot haar beschikking had volgeladen was. Daarom werden er broodjes verkocht, waarvan de opbrengst naar Giro 555 is gegaan. De gemeente Bergen op Zoom doneert, net als veel andere steden in Nederland, één euro per inwoner aan het getroffen Syrië en Turkije.

Aanstaande woensdag organiseert Giro 555 een landelijke actie op radio en televisie, om geld in te zamelen voor de aardbevingsslachtoffers. Momenteel staat de teller op bijna 25 miljoen euro.

Lees ook: Vijf volle bestelbussen hulpgoederen naar vliegveld Eindhoven: ‘De betrokkenheid is echt énorm’ Lees ook: Groene Moskee stopt inzameling na één dag, maar hulp gaat door met broodjes Lees ook: Bergen op Zoom doneert aan het getroffen Turkije en Syrië: ‘Alle hulp is welkom’