Roosendaal

VLP wil weten of opvang regenwater in wadi’s pal naast speeltuinen veilig is

De wadi in Wouw ligt pal naast een kinderspeeltuintje aan het Torenplein

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De VLP in Roosendaal maakt zich zorgen over de veiligheid van wadi’s. Wadi’s zijn plekken waar regenwater naar toe kan stromen, zodat het langzaam de bodem in kan zakken. De VLP heeft gemerkt dat deze wateropvang soms pal naast een speelplaats ligt. Wadi’s zijn ondiep, maar kinderen kunnen al verdrinken in een paar centimeter water. De VLP wil daarom van de gemeente Roosendaal horen hoe veilig de wateropvang is.

Als voorbeeld geeft de VLP een wadi in Wouw. Die ligt bij het Torenplein pal naast een kinderspeelplaats. En er is geen afscheiding, zoals een haag of een hek. “Dit zal beslist ook op andere locaties het geval zijn. Enkele dagen na regenval is deze nog steeds behoorlijk gevuld met water,” schrijven VLP-raadsleden Eric de Regt en Alex Raggers aan de gemeente. Ze maken zich zorgen over de veiligheid van de spelende kinderen. “Water heeft namelijk ook een bepaalde aantrekkingskracht op kinderen en een ongeluk zit in een klein hoekje.”

Niet betuttelen, wel letten op veiligheid

De laatste jaren worden er steeds vaker wadi’s aangelegd. Ze moeten wateroverlast voorkomen, bijvoorbeeld bij hevige regenbuien. Als de riolering de hoeveelheid water niet aankan, stroomt het door naar de wadi’s. Daar kan het water dan langzaamaan de bodem intrekken, zonder dat straten of kelders overstromen. “Wadi’s spelen een belangrijke rol in de strijd tegen de veranderende klimaatomstandigheden met steeds vaker voorkomende flinke regenbuien,” beseffen ook De Regt en Raggers.

De raadsleden willen ook niet betuttelend overkomen. “In onze gemeente liggen immers ook gewoon een aantal vijvers en andere wateren,” schrijven ze. Maar ze zitten toch met vragen over de veiligheid van wadi’s. Zeker nu er steeds meer bij komen. “Vooral wanneer deze aangelegd zijn bij speeltuintjes of andere plekken waar kleine kinderen komen. Wie is verantwoordelijk bij eventuele ongevallen?”

Wat zijn de veiligheidsnormen voor een wadi?

Ze willen daarom weten welke voorzorgsmaatregelen de gemeente neemt. En welke veiligheidsvoorzieningen er zijn bij wadi’s. Ook vragen ze zich af hoe lang het mag duren voordat het regenwater weer is weggetrokken uit een wadi. De Regt en Raggers wijzen dan weer naar het voorbeeld aan het Torenplein in Wouw. En vragen of die wadi, vol water bij een speeltuin zonder afscheiding, voldoet aan de veiligheidsnormen van de gemeente.

Lees ook: Groen, kunst en wateropvang: de aanleg van Stadstuin Van Hasselt is begonnen Lees ook: Wadi’s moeten overtollig regenwater Putte sneller bergen