West-Brabant

Vuurwerkschade in de regio lijkt voor gemeentes mee te vallen

Foto: Pixabay

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het was met name siervuurwerk, dat rond de jaarwisseling werd afgestoken in onze regio. De grote knallen waren veelal eerder al te horen. Beiden waren natuurlijk niet toegestaan maar er werd dit jaar minder goed geluisterd naar de verboden. Desondanks lijkt de schade aan gemeentelijke eigendommen mee te vallen, voor zover nu bekend.

In de gemeente Woensdrecht betreft de geschatte vuurwerkschade aan straatmeubilair en dergelijke in de maanden november en december bij elkaar zo’n 5000 euro. Daarvan is ongeveer 1000 euro tijdens de jaarwisseling ontstaan. Volgens de gemeentewoordvoerder is dat ongeveer evenveel als het jaar ervoor.

Vuilnisbakken

In Bergen op Zoom durft de gemeente op dit moment geen slag te slaan naar de totale kosten. Dit moet nog worden uitgezocht. Er zijn in Oost wat vuilnisbakken opgeblazen, die voor rekening van de lokale overheid komen. Beschadigde bushokjes zijn meestal kosten voor de vervoersmaatschappijen. Verder ging in Halsteren een speeltoestel in vlammen op. Namens de partij Lokaal Realisme sprak raadslid Rian Govers daar nog een mening over uit.

Pakket aan maatregelen

De Roosendaalse burgemeester Han van Midden had de misstanden van 2020 nog vers in het geheugen, toen hij besloot tot een heel pakket aan maatregelen voor dit jaar. Van jeugdwerkers tot heel veel zichtbare handhaving en politie, het wierp z’n vruchten af. Ook hier sneuvelden drie bushokjes en een particuliere auto maar verder bleef het rustig tijdens de jaarwisseling. De gemeente mist alleen één putdeksel, aldus een woordvoerder.

Lees ook: Lokaal Realisme mist daadkracht bij Bergse aanpak vuurwerkoverlast Lees ook: Speeltoestel in Halsteren gaat in vlammen op Lees ook: Van Midden positief over hardere vuurwerkaanpak: ‘Maar blijf vooral melden’ Lees ook: Vijf vuurwerkslachtoffers op Spoedeisende Hulp Bravis tijdens jaarwisseling Lees ook: Vuurwerkovertreders amper gestraft, daders vooral naar bureau HALT Lees ook: Vuurwerkoverlast Gageldonk leidt tot vragen 50PLUS: ‘Weer heeft dat schorem flink huisgehouden’