Bergen op Zoom

Welke thema’s vinden kiezers belangrijk deze verkiezing?

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De stijgende kosten, zorg en migratie zijn belangrijke thema’s waar mensen op letten bij het stemmen. Dat blijkt uit een rondgang die we in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen deden. We vroegen het aan winkelend publiek in Bergen op Zoom en Etten-Leur.

“De ouderenzorg, maar ook de gezondheidszorg vind ik erg belangrijk. Alles wordt maar duurder maar op een gegeven moment is het bijna niet meer te betalen”, zegt een man die door de Bergse binnenstad loopt. Ook een dame in het winkelcentrum van Etten-Leur vindt zorg een belangrijk thema. Iets anders wat haar zorgen baart is de drukte in ons land.

Natuur en klimaat

Het klimaat is één van de meest belangrijke thema’s, zegt een fietser. “Ik denk dat dat eigenlijk voor alle partijen zou moeten gelden. Je bent daar als mensen allemaal bij betrokken.” Of zoals een andere dame het zegt: “We moeten meer vanuit de natuur en vanuit gezondheid leven. Daar is de politiek te weinig mee bezig.”

Een stratenmaker zou graag minder asielzoekers in Nederland willen. Ander belangrijk punt is het pensioenstelsel. Zijn collega sluit zich erbij aan. “Ik ben nog lang niet aan mijn pensioen toe, maar het is wel heel belangrijk denk ik.”

Fatsoen

Ze zouden weleens wat minder mogen bekvechten in de Tweede Kamer, zegt een voorbijganger. “Ze moeten elkaar gewoon in hun waarden laten.” Welke partij er bij deze fatsoensnorm hoort weet hij niet.

“Een aantal mensen noemen het thema wonen. De één heeft net een hypotheek en een ander woont al heel lang in een sociale huurwoning. “En wie gaat het woningtekort oplossen”, vraagt iemand zich hardop af.