Bergen op Zoom

Wijkagent Caner zorgt op creatieve manier voor verbinding tussen politie en burgers

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Politiemedewerkers en kunstenaars ontmoeten elkaar in het Social Design Politie-project ‘From the police with love’. Met een creatieve blik verzinnen zij impactvolle oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De Bergse wijkagent Caner Büyükördek is één van de deelnemers. “Ik ben gewend om problemen op de politiemanier aan te pakken. De samenwerking is een verrijking: je gaat anders naar zaken kijken.”

Onlangs nam Büyükördek kunstenares Fides Lapidaire mee op pad, om haar een beeld te geven van zijn werk. Morgen treffen ze elkaar weer. Samen willen ze bijdragen aan een positieve impact op de samenleving.

Kijkje in de keuken

Het oplossen van wijkzaken staat centraal tijdens de samenwerking. “Ik geef haar een kijkje in de keuken,” aldus Büyükördek. Kunstenares Lapidaire heeft onlangs van dichtbij kunnen zien hoe de wijkagent bemiddelde tijdens een burenruzie. Ook sprak hij tijdens de dienst een voor overlast zorgende junk aan in een appartementencomplex.

Vertrouwen en gelijkheid

Met het project Social Design Politie wil Büyükördek onderzoeken hoe hij als wijkagent in contact kan komen met bewoners, op basis van vertrouwen en gelijkheid. “In deze tijd is er steeds minder begrip voor elkaar en voor anderen. Ik ben in de coronatijd ingestapt als wijkagent en merkte dat het moeilijker was om contact te maken met mensen.” Om de goede verstandhouding met wijkbewoners te behouden, zette hij daarom zijn creativiteit in door pop-upspreekuren te organiseren.

De Bergse wijkagent vindt het namelijk belangrijk om op voorhand contact te hebben met mensen. Preventief dus. Met zijn project ‘Bondgenoten’, dat hij startte toen hij nog werkzaam was in Roosendaal, zoekt hij ook naar de verbinding tussen politie en inwoners.

Verrijking

De komende maanden heeft Büyükördek nog veel contact met de kunstenares aan wie hij gekoppeld is. Samen tasten ze af hoe ze de oplossing voor zijn probleem creatief kunnen vormgeven. Er komt zelfs huiswerk bij kijken. “Morgen moet ik twee objecten meenemen. Het ene symboliseert dat wat ik in de toekomst mee wil nemen in mijn werk, het andere wat ik wil achterlaten.” Wat voor voorwerpen hij meeneemt, weet hij nog niet. “Ik heb vandaag nog even de tijd om er verder over na te denken,” vertelt de wijkagent lachend.

De samenwerking met Lapidaire noemt hij verder een verrijking. “Ik ben gewend om problemen op de politiemanier aan te pakken en strafrechtelijk op te lossen.” Büyükördek ontwikkelt zichzelf dus ook persoonlijk tijdens het project. “Je gaat anders naar zaken kijken. Ik heb het gevoel dat het altijd anders, beter en mooier kan.”

Lees ook: Wijkagent Caner helpt Ruben (4) van zijn nachtmerries af: ‘Kleine moeite’