Roosendaal

Ook gemeente Roosendaal wordt genderneutraal

Raymon Mens Raymon Mens

Door het hele land ontstaan genderneutrale initiatieven en Roosendaal blijft niet achter. De gemeente ontwikkelt momenteel een genderneutraal beleid dat termen als ‘dames en heren’ zoveel mogelijk vermijdt.

Hiermee komt Roosendaal tegemoet aan inwoners die niet graag als man of vrouw worden aangesproken, omdat ze zich niet sterk met één van deze twee geslachten identificeren. De ontwikkeling van dit beleid is nog gaande en niet officieel.

De eerste verandering die zichtbaar zal zijn, is het afschaffen van ‘dames en heren’. De gemeente zal Roosendalers voortaan aanspreken met ‘geachte inwoners’. Dit moet straks in alle brieven en communicatie van de gemeente doorgevoerd worden. Het doel is ook om zo min mogelijk naar het geslacht van een burger te vragen. Natuurlijk is dat bij het aangeven van een geboorde wel nodig, maar wanneer geslacht niet relevant is wordt het ook niet gevraagd. Het stadskantoor beschikt overigens nog niet over genderneutrale toiletten.

Roosendaal volgt hiermee het voorbeeld van de gemeente Amsterdam en de NS. Onlangs besloten de Spoorwegen de omroep met ‘dames en heren’ te vervangen door ‘Geachte reizigers’. Volgens schattingen in het COC is ongeveer één op de 250 mensen transgender.