Zevenbergen

Bartholomeuskermis voor 25ste keer op de Markt in Zevenbergen

Oudste bezoeker van de Bartholomeuskermis in 2021 (foto: Henk Jan Jonker)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het is dit jaar de 25ste keer dat de Bartholomeuskermis in het centrum van Zevenbergen staat. De kermis verhuisde in 1998 van het Haventracé West naar de Markt. Toen kwam ook de oude naam weer terug: Bartholomeuskermis. “Met de zegen van de pastoor.” De kermis in Zevenbergen is dit jaar van woensdag 30 augustus tot en met zondag 3 september.

Dat de dorpskermis al weer 25 jaar in het hartje van Zevenbergen staat, is een jubileum. Maar verwacht geen extra toeters en bellen. Want de coronacrisis heeft er flink ingehakt bij kermisexploitanten. “De mensen die er hun brood moeten verdienen zijn al lang blij dat ze weer een kermis hebben. Om dan nu meteen al weer kortingbonnen uit te delen, is nog te vroeg,” legt Henk den Ridder uit. Hij regelt de pr voor de Bartholomeuskermis.

Aan pastoor gevraagd of het goed was

De naam van de kermis komt van de katholieke kerk, want de parochie heet ook Bartholomeus. En de naamdag van de heilige Bartholomeus is op 24 augustus, passend bij een zomerkermis. Al sinds 1843 zijn er in Zevenbergen Bartholomeusfeesten en -kermissen. Een tijdlang was de naam verdwenen. Maar toen de kermis terugkeerde naar de Markt, het plein voor de kerk, kwam de nostalgie boven drijven. “We hebben de naam terug ingevoerd in 1998. En hebben toen aan de pastoor gevraagd of hij dat goed vond,” vertelt Den Ridder. Om lachend aan te vullen: “Dus het is met de zegen van de pastoor.”

De nieuwe naam en de nieuwe plek zijn dus 25 jaar oud. Maar de dorpskermis is natuurlijk al veel ouder. En de exploitanten die er staan, komen al jarenlang trouw terug. “Er zitten er bij die er al 40 jaar staan, of zelfs langer. Zoals Henk Jan Jonker, van de botsauto’s, die de kermis organiseert. En ook de schiettent en de grijpkraantjes staan er al vele jaren,” aldus Den Ridder. Het zijn vertrouwde namen, zoals de Rups, de Break Dance en het Eendjesvissen. In totaal een stuk of 20.

Vertrouwde attracties en Bonnie St. Claire

Steeds dezelfde, vertrouwde attracties dus. En niet het nieuwste van het nieuwste. “In Zevenbergen is geen plek voor steeds iets nieuws en groters. Zeker nu de haven weer is uitgegraven is de ruimte beperkt. En het is ook een echte dorpskermis waar niet massaal mensen uit de regio op af komen,” legt Den Ridder uit. “Tijdens de kermis zijn de terrassen wat kleiner. Het is wat compacter, maar ze passen er allemaal op.”

Er is natuurlijk ook muziek op de Bartholomeuskermis. In Gasterij De Engel is er een muziekvierdaagse: op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag is er live muziek. Met optredens van onder andere Ferry de Lits, Jeffrey Heesen, Jack van Raamsdonk en Bonnie St. Claire. Alleen op zaterdag is er geen speciaal muziekprogramma. “Dan is het er al druk genoeg,” lacht Den Ridder.

Openingstijden Bartholomeuskermis

De Bartholomeuskermis in Zevenbergen is van woensdag 30 augustus tot en met zondag 3 september. Het begint elke dag om 13.30 uur. Op woensdag en donderdag draaien de attracties tot middernacht. Op vrijdag en zaterdag duurt de kermis tot 01.00 uur. En op zondag eindigt de kermis al om 23.00 uur.

Lees ook: Het scheelde weinig, maar vanaf woensdag is het toch écht kermis in Halsteren Lees ook: Kermisseizoen is begonnen: aftrap op Paaskermis in Bergen op Zoom Lees ook: Nostalgische kermis roept herinneringen op: ‘Voor het eerst gekust in de rups’