Halsteren

Erf van Halsterse Antoniusmolen uniek in Nederland

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De historische bebouwing op het erf van de Antoniusmolen in Halsteren heeft van het Bergse college niet de status van gemeentelijk monument gekregen. Daarmee ligt sloop op de loer. Vereniging De Westbrabantse Molens kan dit oordeel niet begrijpen. Ze is bang dat er een stuk geschiedenis verloren gaat dat niet alleen lokaal, maar in heel Nederland behoorlijk uniek is.

Molens kent ons land maar genoeg. Er staan er ook meerdere in de gemeente Bergen op Zoom en de regio. Maar er is iets bijzonders aan de Antoniusmolen langs de Halsterseweg. Deze heeft nog bijgebouwen en dat komt niet veel meer voor in Nederland. Molenexperts en liefhebbers benadrukken dat dit bijzonder is, omdat het een goed beeld geeft van het leven en de geschiedenis in én om de molen.

Uniek erfgoed

De panden naast de Halsterse windreus beschikken ook nog over een aantal historische elementen. Mede daarom vindt onder meer vereniging De Westbrabantse Molens dat dit bijzondere erfgoed bewaard moet blijven. Een onafhankelijk onderzoek gaf aan dat er zéker reden was om er een gemeentelijke monumentenstatus aan toe te kennen. En de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit nam het advies uit dat “gedegen rapport” over.

Toch heeft het college van burgemeester en wethouders dit naast zich neer gelegd. En dus mag het historische ensemble in principe gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw. Maar de vereniging geeft zich niet zo maar gewonnen en komt met een bezwaarschrift. Wordt vervolgd dus…