Halsteren

Sloop Halsters molenerf plots in gang gezet, tegen afspraak in

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Tot grote maar zeker niet aangename verrassing van een aantal mensen is vrijdag ineens gestart met de sloop van de bijgebouwen van de Halsterse Antoniusmolen. Maandag vindt in Breda een rechtszaak plaats van de Vereniging Westbrabantse Molens versus de gemeente. Er was beloofd dat er voor die tijd niet aan de gebouwen zou worden gekomen.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Hans Geerts, woordvoerder van de vereniging, spreekt van een ‘bittere pil’ en een ‘gemene streek’. “We wisten wel dat er voorbereidingen waren getroffen maar dit komt voor mij toch onverwachts.” Zijn organisatie strijdt voor het behoud van molenerfgoed en heeft zich lang ingezet voor het behoud van het zogeheten molenensemble aan de Halsterseweg. Dat was een vrij uniek stukje erfgoed omdat er niet veel molens zijn waar de oorspronkelijke bijgebouwen nog naast staan.

De voor maandag geplande rechtszaak gaat gewoon door, al wordt dat dan vooral een symbolisch proces. De vereniging spande die aan tegen de Gemeente Bergen op Zoom omdat die zich niet aan het eigen beleid omtrent behoud van dergelijk erfgoed zou houden.

Corrupt

VVD-fractievoorzitter Rian Govers, die zich behoorlijk in het dossier heeft vastgebeten, windt er geen doekjes om. Ze noemt de gang van zaken corrupt, ook al omdat de gemeente recent nog aangaf dat er geen reden was om zo snel tot sloop over te gaan. Ze kwam er vrijdagmorgen tijdens een rondje wandelen langs en dacht “Dit kan toch niet waar zijn?”

Teleurgesteld

Govers heeft meteen wethouder Patrick van der Velden gebeld met de vraag of het nog stil te leggen was. Als antwoord is haar toegezegd dat ze de sloopvergunning krijgt gemaild door een ambtenaar. “Maar Withagen heeft eerder beloofd de rechtszaak af te wachten”, klinkt het teleurgesteld. “Ik vind het echt gênant.” Eigenaar Piet Withagen was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Zorghuys presenteert bouwplannen op dag van sloop molenensemble