Halsteren

Zorghuys presenteert bouwplannen op dag van sloop molenensemble

Sfeerimpressie: Zorghuys ©

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Terwijl grote machines bezig waren de bijgebouwen van de Halsterse Antoniusmolen te slopen, stuurde het Steenbergse bedrijf Zorghuys een persbericht rond met de nieuwbouwplannen. Volgens de organisatie kunnen op deze plek aan de Halsterseweg binnenkort ouderen gaan genieten van privacy en rust.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Eerder vandaag werd bekend dat zowel VVD-raadslid Rian Govers als Vereniging Westbrabantse Molens geschokt waren door de sloop, omdat op maandag 25 januari nog een rechtszaak speelt over het behoud van de bij de molen behorende gebouwen.

De uitspraak van de rechter heeft eigenaar Piet Withagen, ondanks beloftes dat wel te doen, niet meer afgewacht. Zelf was ie niet bereikbaar voor een reactie maar in een persbericht van Zorghuys valt te lezen dat dit geoorloofd was omdat de gemeente besloot de panden geen monumentale status toe te kennen. Als de Vereniging Westbrabantse Molens toch gelijk krijgt van de rechter, is dat daarmee vooral een formaliteit geworden, de panden zijn verdwenen.

Meningen verschillen over de vermeende rust

Zorghuys is een bedrijf uit Steenbergen dat de grond overneemt van Withagen en op het perceel naast de molen een instelling voor ouderen gaat bouwen. Ze geven aan dat de sloop netjes is gemeld bij de gemeente en dat daarmee aan wettelijke plichten is voldaan. Volgens de instelling zijn de ligging, vlak bij het Halsterse centrum en met het achtergelegen natuurgebied een ideale locatie voor de grotendeels dementerende bewoners. “Zij komen te wonen middenin de samenleving in Halsteren en kunnen toch genieten van hun privacy en rust.” In een interview van enkele maanden terug, met de molenaar, bleek dat hij zich daar juist zorgen over maakt. Als de molen in werking is, is nog maar de vraag of dat door de nieuwe bewoners als rust wordt ervaren.