Halsteren

Rechtbank maakt excuses voor gang van zaken rondom gesloopt molenerf

Blijkbaar vond iemand het nodig ook een signaal af te geven bij de gesloopte bijgebouwen van de molen.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Maandagmiddag diende in Breda de rechtszaak van de Vereniging Westbrabantse Molens vanwege de sloop van de bijgebouwen van de Antoniusmolen in Halsteren. Die wilden de erfgoedhoeders tegenhouden. De zitting was deels al pro forma geworden, omdat de panden vrijdag ineens tegen de vlakte gingen. Voor die gang van zaken bood de rechtbank excuses aan en dat is redelijk uniek.

Maandagmorgen werd al duidelijk wat waarschijnlijk de uitspraak van de rechter ging worden. Een gemeenteambtenaar gaf als reactie op politieke vragen van de VVD door niet te verwachten dat de Vereniging Westbrabantse Molens in het gelijk gesteld werd. Deze erfgoedhoeders wilden de sloop tegenhouden, in ieder geval voorlopig. De gemeente ging er al voor de zaak diende vanuit dat de rechter niet anders kon dan besluiten de bezwaren terzijde te schuiven, nu de panden er al niet meer staan.

Uniek, zo’n excuus

Hans Geerts, secretaris van de vereniging, vertelt na de zitting dat de verwachting van de gemeente op zich uitkwam maar dat er toch meer aan de hand was. De rechter kwam met excuses voor het feit dat het zo is gelopen, doelend op de al voor de zitting gesloopte panden. Er was op 18 januari een e-mail gestuurd naar de rechtbank, door de advocaat van perceeleigenaar Piet Withagen en Zorghuys, het bedrijf dat er een ouderenvoorziening wil bouwen. Daarin werd de sloop aangekondigd. Die mail is niet op tijd bij de juiste mensen terecht gekomen, anders was er volgens de rechter zeker ingegrepen. Dan had er nog een ordemaatregel getroffen kunnen worden die de sloop verbood, in ieder geval tot de uitspraak. Of de zaak was zelfs naar voren gehaald. Daarvoor bood de rechter verontschuldigingen aan, iets dat in de Nederlandse rechtspraak niet vaak voorkomt.

Gebroken belofte niet fatsoenlijk

Volgens Geerts was de rechter daarnaast ook best kritisch op de advocaat van Withagen en Zorghuys. Die werd nog eens herinnerd aan de belofte dat er pas na de rechtszaak gesloopt ging worden, iets wat de gemeente Bergen op Zoom ook steeds communiceerde. Dat dit toch is gebeurd zou als ‘erg onfatsoenlijk’ zijn gekwalificeerd door de rechtbank.

“Het molenerf is nu eigenlijk geamputeerd”, omschrijft de secretaris van de erfgoedvereniging. “Maar wij willen wel doorgaan met die beroepsprocedure.” De strijd is dus nog niet geheel gestreden. Bovendien ligt er nog altijd een Wob-verzoek waarmee alle correspondentie tussen de gemeente, Withagen en Zorghuys is opgevraagd. Dat wordt onnodig lang afgehouden volgens Geerts en ook dat geeft zijn vereniging te denken. De panden zijn weliswaar geschiedenis inmiddels, de kwestie is dat voorlopig nog niet.