Zevenbergen

Gemeente wil asielzoekerscentrum bij woonflats Oekraïense vluchtelingen

Voormalig Caldic-terrein aan de Schansdijk in Zevenbergen (foto: Google Maps)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Moerdijk wil maximaal 200 asielzoekers opvangen aan de Schansdijk in Zevenbergen. Daar staan sinds kort ook drie woonflats voor Oekraïense vluchtelingen. Het rijk is een wet aan het maken om de spreiding van asielzoekers in Nederland te regelen. Maar Moerdijk wil zelf bepalen waar asielzoekerscentra komen en zoekt daarom nu al naar geschikte plekken. De opvang aan de Schansdijk zou tien jaar moeten duren. Als het nodig is, kan de gemeente dat verlengen met vijf jaar.

De rijksoverheid heeft jarenlang veel asielzoekerscentra gesloten. Hierdoor is er een groot tekort ontstaan aan opvangplaatsen. De gemeente Moerdijk wil helpen een fatsoenlijke opvang te regelen. Daarom praat ze op donderdag 11 mei met de gemeenteraad over het plan voor de Schansdijk in Zevenbergen. Op het voormalige terrein van Caldic is ruimte om een asielopvang te maken voor maximaal 200 mensen.

Zelf plek aanwijzen, voordat het rijk dat doet

Alle gemeenten in Nederland zullen voor langdurige opvang moeten gaan zorgen. Het rijk werkt aan een wet op de spreiding van asielzoekers te regelen. Die ‘spreidingswet’ moet in januari gaan gelden. Veel gemeenten proberen eerder al iets te regelen, zodat ze er nog voorwaarden aan kunnen verbinden. “We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk zelf te bepalen wat er in onze gemeente gebeurt op het gebied van asielopvang,” legt wethouder Bennie Blom uit. “Om zelf de regie te houden bieden we deze plek daarom nu aan bij het COA. In plaats van wachten tot de rijksoverheid een locatie aanwijst.”

In de gemeente Moerdijk zijn nog geen opvangplekken voor asielzoekers die een goede kans hebben op een verblijfsvergunning. Maar als de nieuwe wet er komt, zal de gemeente waarschijnlijk zo’n 150 woonplekken moeten hebben. “De verwachting is dat die prognose richting het einde van het jaar omhoog wordt bijgesteld. Daarom richt de gemeente zich op maximaal 200 plekken, zodat de opvang centraal op één locatie in de gemeente kan plaatsvinden, voor de duur van maximaal 15 jaar,” aldus de gemeente.

Gebouw met twee woonlagen en buitenvoorzieningen?

Aan de Schansdijk in Zevenbergen is er plek voor zo’n asielzoekerscentrum. Vroeger stond daar het bedrijf Caldic. Een deel van het terrein is al weer bebouwd, want sinds kort staan daar drie woontorens voor Oekraïense vluchtelingen. Maar ten noorden van deze flats is nog plek. “Het is nog niet duidelijk hoe de gebouwen eruit gaan zien,” aldus de gemeente. “Het COA denkt aan een gebouw met twee woonlagen en een apart gebouw met algemene voorzieningen. Ook komen er buitenvoorzieningen.”

Burgemeester en wethouders van Moerdijk gaan de plannen op donderdag 11 mei bespreken met de gemeenteraad. Ze willen weten wat de raadsleden vinden van de opvanglocatie aan de Schansdijk. Ook kunnen de raadsleden dan vertellen waar de gemeente op moet letten in de afspraken met het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Beslissing nog voor de zomer, want bouw duurt een jaar

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen, dan gaan burgemeester en wethouders ze verder uitwerken. “Uiteindelijk hakt de gemeenteraad definitief de knoop door. Naar verwachting gebeurt dat vóór de zomer,” aldus de gemeente. Daarna zal het waarschijnlijk nog een jaar duren voordat de opvang klaar is. “Het COA moet eerst een vergunningsaanvraag indienen. Daarvóór gaat het COA uiteraard ook met omwonenden in gesprek,” legt de gemeente uit. En belanghebbenden kunnen dan natuurlijk ook nog gebruik maken van de bezwaarprocedures.

Er is een inloopbijeenkomst voor inwoners en bedrijven die meer willen weten, of die vragen hebben over de plannen. Die bijeenkomst is op maandag 15 mei in het gemeentehuis in Zevenbergen. Je kunt binnenlopen tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Er zijn mensen van onder andere de gemeente, het COA en de politie om vragen te beantwoorden.

Lees ook: Gemeente wil 190 asielzoekers opvangen in De Krabbenbossen in Rijsbergen Lees ook: Asielopvang zorgde voor weerstand bij gemeenten: ‘Geen vrijgezelle mannen’ Lees ook: West-Brabant moet snelle inhaalslag maken voor langdurige opvang asielzoekers