Bergen op Zoom

Gratis het verleden induiken bij eerste ArcheoHotSpot in West-Brabant

Wethouder Letty Demmers opent ArcheoHotSpot Bergen op Zoom (foto: Stichting In den Scherminckel)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Bergen op Zoom is de eerste ArcheoHotSpot van West-Brabant geopend. Wethouder Letty Demmers heeft zaterdag de officiële opening verricht. Bij een ArcheoHotSpot kun je spullen zien die gevonden zijn bij opgravingen. Je kunt ook zelf aan de slag gaan of onderzoek doen. De ArcheoHotSpot in Bergen op Zoom is een initiatief van Stichting In den Scherminckel. De stichting hoopt archeologie nog makkelijker bereikbaar te maken. Daarom kun je tijdens de openingstijden zonder afspraak en gratis binnenlopen.

Zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met archeologie. Dat stond al meteen in de statuten, toen 51 jaar geleden de Stichting In den Scherminckel werd opgericht. De stichting doet dat al op veel manieren. En ze hoopt dat de opening van een ArcheoHotSpot het nóg makkelijker maakt om mensen te interesseren voor vondsten en geschiedenis. In Nederland zijn er al een stuk of twintig, maar in West-Brabant was er nog geen.

Ook zelf onderzoek doen

In den Scherminckel heeft het 50-jarig bestaan aangegrepen om allerlei nieuwe dingen te doen. Zo maakte ze een app met een digitale stadswandeling langs de pottenbakkersgeschiedenis van Bergen op Zoom. Ook wordt er aan de website gewerkt om alle informatie in een nieuwe frisse jas te steken. Dan komt er ook meer aandacht voor sociale media. En zaterdag kwam er de ArcheoHotSpot bij. “Men kan hier zonder vooraf aanmelden én zonder entreebewijs binnenlopen om zelf archeologie te ontdekken, te bekijken óf om zelf mee aan de slag te gaan,” aldus In den Scherminckel.

Verhaal gaat verder onder de foto.

Bezoeker ArcheoHotSpot onderzoekt gevonden zaden (foto: Stichting In den Scherminckel)

Iedereen mag natuurlijk gewoon binnenlopen om rond te kijken. Maar het is ook de bedoeling dat mensen actief meedoen. “Ook kunnen archeologische bronnen zoals onze bibliotheek gebruikt worden voor het doen van onderzoek naar bijvoorbeeld zelf meegenomen vondsten,” vervolgt In den Scherminckel. “Bovendien kan in de ArcheoHotSpot melding gemaakt worden van eigen (metaal)vondsten in een landelijke database, waardoor de kennis over deze vondsten gedeeld wordt.”

Elke woensdag- en vrijdagmiddag open

De ArcheoHotSpot in Bergen op Zoom is de eerste in het zuidwesten van Nederland. Je vindt ‘m aan de Wassenaarstraat in Bergen op Zoom. Vrijwilligers van Stichting In den Scherminckel zijn er elke woensdagmiddag en elke vrijdagmiddag. Dan kun je binnenlopen, vooraf aanmelden hoeft niet. De stichting is van plan om zo snel mogelijk meerdere dagen in de week open te gaan.

Lees ook: Met de Verborgen Vesting heeft Bergen op Zoom er een monument bij: ‘Zeker de moeite waard’ Lees ook: Stichting In den Scherminckel viert 50-jarig bestaan met digitale stadswandeling Lees ook: Koninklijke erepenning voor archeologiestichting In den Scherminckel Lees ook: Basisschoolleerlingen nemen kijkje in Archeologisch Depot