Etten-Leur

Landgoed bruist van creativiteit tijdens Kunst & Meer op De Santspuy

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Beelden in het bos, kunstwerken tussen de heide, interactief schilderen op de velden, wijn en aspergesoep van de boerderij, muziek en gedichten op podia en creatieve hobbyisten op het creaplein. Dat is Kunst & Meer op De Santspuy, het nieuwe culturele evenement van Etten-Leur. Het wordt gehouden van vrijdag 5 mei tot en met zondag 7 mei. En de toegang is gratis.

Aan de Zandpui in Etten-Leur ligt de wijn- en aspergeboerderij De Santspuy. En eigenaar Gilbert Sweep droomde al een tijd van een nieuw kunstevenement op zijn erf. Samen met zijn vrouw Loes zocht hij naar manieren om samen te werken met kunstenaars. En toen kwam Thea Kanters toevallig langs. Deze kunstenares is dol op kruisbestuivingen en staat zelf al jarenlang op allerlei evenementen. En zo begon de droom ineens waar te worden.

Sommige beelden staan in het bos, daar moeten we paden vrijmaken

De Santspuy is er een ideale plek voor. Het terrein is maar liefst 18 hectare groot. Er zijn niet alleen een wijngaard en aspergevelden. Er zijn ook bos, heide, een pluktuin en grasvelden. Hierdoor heb je verschillende achtergronden en sferen voor de verschillende kunstwerken. En genoeg ruimte om de grote buitenbeelden tot hun recht te laten komen. Een mooie combinatie van natuur, landbouw, kunst en cultuur.

“We zijn nu routes aan het uitzetten,” vertelt Kanters enthousiast aan de telefoon. “Sommige beelden staan in het bos, daar moeten we paden vrijmaken. We zijn dus aan het snoeien.” De kunstenares loopt bijna over van enthousiasme, net als de rest van de organisatie. “Elke vergadering kwam er wel weer een idee bij,” lacht ze. “Het begon met een beeldenroute door twee stukken bos, maar daar is het echt niet bij gebleven.”

Daar begint de beeldenroute met werk van 21 kunstenaars uit Nederland en België

Bezoekers zullen niet snel uitgekeken zijn op Kunst & Meer op De Santspuy, want er staat heel wat op het programma. “Je wordt onthaald met gezellige, gekleurde vlaggetjes. En daar is meteen het horecaplein met terrassen en een infopunt,” legt Kanters uit. “Daarachter ligt het creaplein met creatieve hobbyisten uit de regio. Ze hebben tafels met hun werk er op, zoals schilderen, kantklossen, leerbewerking: ‘t is heel divers.”

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Conny Oudshoorn demonstreert een pottenbaktechniek: raku stoken (foto Kunst & Meer op de Santspuy)

Alle hobbyisten en kunstenaars zijn er alledrie de dagen ook zelf bij. “Er zijn ook demonstraties, zoals een vrouw die raku stookt, een pottenbakker en je kunt aanschuiven bij het kantklossen,” somt Kanters er een paar op. “En aan het eind van het creaplein staat het grotere podium met doorlopend muziek. Op de website kun je het programma zien. Dan kun je bij het creaplein linksaf door de bossen. Daar begint de beeldenroute met werk van 21 kunstenaars uit Nederland en België.”

Het is een soort painting by numbers op gras

Kanters vindt het heerlijk dat de boerderij zo groot is. “Het zijn best wel grote buitenbeelden. En het is wel fijn als er genoeg ruimte is voor elke kunstenaar. Zodat je als publiek ook een beetje afstand kan nemen om het goed te bekijken.” Bezoekers lopen niet alleen door het bos, maar ook over velden, langs een brocanteschuur en een pluktuin.

Bezoekers kunnen onderweg ook zelf meewerken aan een interactief kunstwerk. “Het is een soort painting by numbers op gras. De kunstenaar heeft met krijt een afbeelding uitgezet en bezoekers kleuren die in,” legt Kanters uit. Uiteraard doen ze dat met milieuvriendelijke verf. “Dat wordt van bovenaf gefilmd, zodat goed te zien is hoe het schilderij zich ontwikkelt.”

Er is zoveel te beleven!

En dan is de route nog steeds niet helemaal rond. “Bij de brocanteschuur staat een kleiner podium. Daar zijn solo-optredens van dichters en performers. Er is zoveel te beleven!” lacht Kanters. Het is natuurlijk nog even spannend hoeveel bezoekers er komen. Want zo’n nieuw evenement moet soms nog groeien. “We willen dit ook echt graag jaarlijks gaan houden.”

Kunst & Meer is op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 mei. Elke dag van 10.00 uur tot 17.00 uur. En de toegang is gratis. Je vindt De Santspuy aan de Zandspui 45 in Etten-Leur. Er is stalling voor fietsen en parkeerruimte in een naastgelegen weiland. Het complete programma van Kunst & Meer op de Santspuy staat op de website. Onder het tabblad ‘more’ vind je een overzicht van optredens en demonstraties.

Lees ook: Gemeente Etten-Leur verkoopt Van Goghkerk Lees ook: Na zes jaar weer een Passion uitvoering in Etten-Leur