Bergen op Zoom

Leraren zelf in schoolbanken: ukelele leren spelen om muziekles te kunnen geven

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Leraren van de Montessorischool in Bergen op Zoom zijn dinsdag zelf weer ’s in de lesbanken gaan zitten. Ze krijgen namelijk ukelele-les. En zodra ze het een beetje onder de knie hebben, kunnen ze de ukelele gebruiken voor muzieklessen in hun eigen klassen.

“Gekke clowns eten alles. Gekke clowns eten alles.” Een kleine groep leerkrachten kijkt naar hun vingers op de snaren van hun ukelele. Ze zijn duidelijk nog wat onhandig met het kleine, gitaar-achtige instrument. Ze moeten er zelf ook om grinniken. Maar ze hebben de ukelele ook pas voor het eerst vast. En die gekke clowns waar hun muziekleraar het over heeft? Dat is een belangrijk ezelsbruggetje om de noten te onthouden: ‘gekke clowns eten alles’ staat voor de noten van de vier snaren G, C, E en A.

Het is heel belangrijk dat de kinderen in aanraking komen met muziek

De ukelele-les is een samenwerking van de Montessorischool Bergen op Zoom en het Centrum voor de Kunsten, het CKB. Want de leraren van Montessori wilden graag ukelele kunnen spelen. Ze krijgen eerst zelf les van het CKB. En als ze de slag te pakken hebben, kunnen ze zichzelf begeleiden als ze muziekles geven aan hun eigen klassen. “Het is heel belangrijk dat de kinderen in aanraking komen met muziek en dat ze zelf plezier hebben in muziek maken en in het luisteren naar muziek,” vertelt Esther Meesters, directeur van Montessori. “Daarnaast is het voor leerkrachten ook heel leuk om het met de kinderen te doen.”

Het is volgens Meesters niet alleen leuk, maar ook goed voor de leerlingen. “Wij leren een nieuwe vaardigheid en dat geven we weer door aan de kinderen. En we laten de kinderen ook zien dat wij open staan om nieuwe dingen te leren. En dat is eigenlijk aan alle kanten een win-win-situatie.” Jeroen Wierikx van het CKB is het daar helemaal mee eens. “Als je als leerkracht kunt laten zien ‘jongens en meisjes, ik probeer ook een instrument te bespelen en ik kan meespelen met het liedje wat we met z’n allen gaan zingen’, dat is super waardevol.”

Klarinet, trombone, fragot, hobo, slagwerk, maar tegenwoordig ook ukelele

Wierikx vindt de ukelele een mooie aanvulling op de andere instrumenten van het leerorkest. Daarin leren kinderen van groep vijf en zes om een instrument te bespelen. “Dat zijn vooral Symfonische instrumenten. Dan hebben we het over klarinet, trombone, fragot, hobo, slagwerk, maar tegenwoordig ook ukelele,” constateert hij tevreden. Op de achtergrond oefenen de leerkrachten geconcentreerd verder. “Paprika, tomaat of wortel,” zingt de muziekdocent. En de leraren doen dappere pogingen om met hun vingers de juiste noot er bij te tokkelen. Het begin is er.

Lees ook: Muziekcentrum Van Gorp in Roosendaal sluit na 42 jaar: ‘Het is een aderlating’ Lees ook: Nienke timmert dankzij Roosendaalse Talentklas aan muzikale carrière Lees ook: Centrum voor de Kunsten houdt coronaproof Proeflesweken