Halsteren

Nieuw onderzoek benadrukt zeldzaamheid molenerf

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het molenerf in Halsteren is zeldzaam en is het waard een monumentale status te krijgen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport. De West Brabantse Molenstichting heeft dit onderzoek laten uitvoeren door een bouwhistoricus, nadat de monumentenstatus voor het Halsterse molenerf was afgewezen.

Dick Zweers uit Bergeijk voerde het onderzoek in de afgelopen weken uit. Het rapport moet de gemeente overtuigen dat het erf wel degelijk een monumentale status zou moeten krijgen.

In het rapport dat de gemeente liet maken, is alleen een interne waardestelling gedaan. Bij een interne waardestelling blijft een vergelijking met andere objecten buiten beschouwing. Zweers hield ook rekening met de extterne waardestelling. Bij een externe waardestelling wordt een object in alle hoge en lagere monumentwaarden vergeleken met objecten elders.

“Deze vergelijking levert een verontrustend beeld op. Zoals blijkt heeft het Halsterse molenerf als ensemble, dat vrijwel gaaf is, een uitzonderlijk hoge monument- en cultuurhistorische waarde, casu quo zeldzaamheidswaarde”, aldus de bouwhistoricus. Het waardevolle molenerf verdient het om gecontiueerd te worden, zegt Zweers. “Het verhaal van de plek leesbaar houden is van belang.”