Bergen op Zoom

Ondernemers Gageldonk-West blijven trouw aan hun wijk

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

In de Bergse wijk Gageldonk-West is de afgelopen jaren erg veel gebouwd, gesloopt en gerenoveerd. Het nieuwe centrumhart belooft de kers op de taart te zijn voor de wijkvernieuwing van Gageldonk-West. Hoe kijken de ondernemers in de wijk daarnaar?

De sloop van het winkelcentrum aan het Piusplein was een ingrijpende gebeurtenis voor ondernemers in de wijk. Voor schoenmaker Cees van Sundert betekende de sloop het einde van zijn onderneming. Wachten op het nieuwe winkelcentrum was gezien zijn leeftijd geen optie.

We kijken uit naar de nieuwe locatie

De meeste andere ondernemers besloten hun bedrijf op een andere voort te zetten. Eethuis Marhaba zit nu twee straten verderop, maar bewust nog wel in Gageldonk-West. Bilal Amezian van eethuis Marhaba is geboren en opgegroeid in de wijk. Vertrekken uit de multiculturele wijk was voor hem en zijn familie geen optie.

Andere ondernemers vonden een tijdelijk onderkomen in de wijk. De eigenaar van vishandel Kaviaar kan niet wachten tot de nieuwbouw aan het Piusplein eind 2023 klaar is. Mohammed El Yazidi: “Onze tijdelijke winkel is heel basis ingericht. We kijken erg uit naar de nieuwe locatie.”

Het centrum van Bergen op Zoom is dood

En ook de Mehmet Altin van het naburige Turkse restaurant Gaziantep Sofrea is van plan om terug te keren naar het vernieuwde centrum. Hij verkiest Gageldonk-West boven het stadscentrum van Bergen op Zoom. “Het centrum van Bergen op Zoom is dood. Het grootste centrum is de Zeeland. Wij hopen dat dit de tweede wordt.”

De bedrijfsleider van etnische supermarkt AK markt gelooft ook dat het nieuwe winkelhart een belangrijke positie krijgt in de wijde.

Volgens Jorg van de Sanden is er al veel gedaan in de wijk. De bouw van het nieuwe hart rondom het Piusplein gaat binnenkort eindelijk van start. “We hopen eind 2023 de nieuwbouw geheel op te kunnen leveren.”