Etten-Leur

Ruim 500 inwoners Etten-Leur doen mee aan proef voor gratis reizen per bus

Foto: gemeente Etten-Leur

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Ruim 500 mensen hebben zich aangemeld voor een jaar gratis reizen met de bussen van Arriva. De proef is voor Wmo-pashouders in de gemeente Etten-Leur, die nu gebruik maken van de deeltaxi. Zij krijgen een ‘Voor Elkaar Pas’. Daarmee kunnen ze niet alleen zelf gratis met de bus, maar kunnen ook een begeleider meenemen. De gemeente en de provincie betalen samen de kosten.

De ‘Voor Elkaar Pas’ is een OV-chipkaart, die op naam staat van de pashouder. De pashouders kunnen voortaan steeds kiezen tussen de deeltaxi en de bus. En dat geeft hen meer vrijheid. “Naast het voordeel van gratis onbeperkt vervoer per bus hoeft een ‘Voor Elkaar Pas-gebruiker’ niet meer vooraf een afspraak te maken en te wachten op de komst een Deeltaxi,” legt de gemeente Etten-Leur uit. “Mensen beslissen zelf wanneer ze vertrekken of willen aankomen voor bijvoorbeeld een familiebezoek of ziekenhuisafspraak.”

We hopen dat de pas de gebruikers meer vrijheid biedt omdat ze spontaan de bus kunnen pakken

Wethouder René Verwijmeren hoopt dat mensen in de Wmo hierdoor makkelijker op stap gaan. “We hopen dat de pas de gebruikers meer vrijheid biedt omdat ze spontaan de bus kunnen pakken. Bovendien ontvangen ze gratis een tweede pas voor een begeleider, om te helpen of om er samen even tussenuit te gaan.”

Ook vervoersmaatschappij Arriva verwacht een nieuwe doelgroep aan te spreken. “Met deze Voor Elkaar Pas denken we een drempel weg te nemen voor deze potentiële reizigersdoelgroep die nu nog niet vaak gebruik maakt van het OV,” zegt Jan Pieter Been, regiodirecteur Zuid van Arriva.

De proef met de ‘Voor Elkaar Pas’ duurt een jaar. In 2024 gaan de gemeente Etten-Leur en Arriva samen kijken wat de resultaten zijn. En besluiten dan of de Wmo-pashouders ook de jaren erna nog gratis met de bus mogen.

Lees ook: Een acht voor Bergse uitvoering Wmo, maar: ‘We leunen niet achterover’ Lees ook: Woensdrecht scoort opnieuw goed met Wmo