Etten-Leur

Slachtoffers toeslagenaffaire krijgen in Etten-Leur eigen ambtenaar voor hulp

Foto: Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Etten-Leur neemt iemand in dienst voor het afhandelen van de toeslagenaffaire. In Etten-Leur zijn er ongeveer 100 gezinnen bij betrokken. Zij zijn door de Belastingdienst jarenlang ten onrechte beschuldigd van fraude. Vooral mensen van kleur of met een buitenlands klinkende achternaam werden daar slachtoffer van. De gemeente Etten-Leur wil de 100 gezinnen helpen met financiën, gezin, werk, wonen en zorg. Dat is te veel werk voor ambtenaren om naast het gewone werk te doen. Daarom neemt Etten-Leur er speciaal iemand voor aan: de medewerker toeslagenaffaire.

“We merken dat het werk toeneemt omdat de belastingdienst niet tijdig de dossiers kan afhandelen. Daardoor komen er meer vragen terug van de gedupeerde gezinnen,” vertelt Marjolein Jaski, communicatiemedewerker van de gemeente Etten-Leur. “In onze gemeente hebben we ongeveer 100 gezinnen die gedupeerde zijn van de toeslagenaffaire. Gezien het inwonersaantal van de gemeente Etten-Leur, is dit een groot aantal gedupeerde gezinnen.”

Eén aanspreekpunt in plaats van drie

Er zijn nu nog drie ambtenaren bezig met het afhandelen van de dossiers. Maar zij kunnen daar niet al hun tijd aan besteden. “Twee daarvan zijn medewerkers van het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en doen dit werk naast hun werkzaamheden,” legt Jaski uit. “In maart hebben we een interne vacature geplaatst omdat we op zoek waren naar een derde medewerker. Deze collega is sinds maart 2023 betrokken en doet dit acht uur per week, naast haar reguliere werk.”

Het werk dat deze ambtenaren doen, wordt overgeheveld naar de nieuwe medewerker toeslagenaffaire. Die gaat 24 uur per week werken. Hierdoor kunnen de 100 gezinnen voortaan terecht bij één persoon, die bekend is met hun dossiers. De sollicitatiegesprekken voor de nieuwe functie worden deze week gehouden. “De medewerker gaat het uitgezette beleid uitvoeren om de gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire te faciliteren in hun nieuwe stap,” aldus Jaski.

Positieve energie en gezonde dosis humor

In de vacature beschrijft de gemeente Etten-Leur welke taken de medewerker toeslagenaffaire krijgt. “Doelen en resultaten zijn afhankelijk van de situatie van de aanvrager en het gezin. De brede ondersteuning heeft betrekking op de vijf leefgebieden financiën, gezin, werk, wonen en zorg. Naast het opstellen van het plan van aanpak zorg jij ook voor de beschikking en het nazorgtraject.” En een beetje persoonlijkheid is welkom: “Je straalt positieve energie uit en brengt een gezonde dosis humor mee.”

De lijst met eisen en taken is flink, zoals vaak in vacature-advertenties. Maar in deze lijst staat opvallend veel over geduld, begrip, politieke gevoeligheid, omgaan met emoties en empathie. Het valt voor gemeenten duidelijk niet mee om de problemen op te vangen, die de Belastingdienst en het kabinet hebben veroorzaakt. “Uiteraard kijken wij hoe buurgemeenten dit dossier oppakken, want elke gemeente moet deze taken uitvoeren. Meestal wordt dit binnen de eigen afdeling opgepakt. Wij willen dit niet langer naast de bestaande werkzaamheden doen, maar de volledige aandacht geven,” vervolgt Jaski.

Medewerker toeslagenaffaire blijft minstens een jaar

Als het aan de gemeente Etten-Leur ligt, begint de nieuwe medewerker toeslagenaffaire al op 1 september. Maar de sollicitatiegesprekken zijn pas deze week, vanaf 28 augustus. De medewerker toeslagenaffaire komt minstens voor een jaar in dienst. “Deze termijn kan uiteraard worden verlengd,” meldt de gemeente in de vacature.

Lees ook: Roosendaal gaat publieke schulden van toeslagenaffairegedupeerden kwijtschelden Lees ook: Bergs college bereikt akkoord met Belastingdienst over hulp toeslagenslachtoffers