Bergen op Zoom

Uitbaters café De Kaai over nieuwe brief gemeente: “Pure pesterij!”

Uitbaters Nancy en Niek bij hun veelbesproken terras voor café De Kaai.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De verhoudingen tussen de Gemeente Bergen op Zoom en de uitbaters van café De Kaai leken niet verder te kunnen bekoelen. Toch heeft een nieuwe ambtelijke brief ervoor gezorgd dat nu zelfs het vriespunt is bereikt. Aan het rijtje redenen voor de weigering van terrasuitbreiding is een nieuwe en wel heel bijzondere redenering toegevoegd. Blijkbaar ontstaat er heel lokaal, alleen op dat stukje Dubbelstraat, een bijzonder uitlaatgassenprobleem.

Al sinds de opening van het café is er een hoop gedoe omtrent het terras. Toestemmingen voor het egaliseren werden even vaak gegeven als weer ingetrokken. Restricties volgden vanwege geluidshinder. Uitbreiding van het aantal zitplaatsen werd soms toegezegd en vervolgens teruggedraaid. De ondernemers ervaren het al een hele tijd als het bewust dwarsliggen van ambtenaren. Daar is met een brief die dinsdagochtend op de mat viel nog een schep bovenop gedaan.

Willekeur

Er zijn al een tijd volop redenen voor het niet mogen uitbreiden die blijkbaar alleen bij De Kaai gelden. Er moet bijvoorbeeld minimaal anderhalve meter trottoir vrij blijven, in een straat waar die stoep als geheel niet eens zo breed is op meerdere plaatsen. Bovendien geldt die regel bij heel veel andere horeca niet, of er wordt in ieder geval niet op gehandhaafd. Dat voelt voor deze uitbaters al langer als willekeur, net zo goed als de intimiderende wijze waarop handhavers steeds blijven controleren of zij zich wel aan die regels houden.

Uitlaatgassen

Nu is er op het stadskantoor een nieuwe reden gevonden waarom De Kaai geen terras dichter bij het trottoirrand mag zetten. Dan zouden bezoekers te dicht langs de rijbaan zitten. “Dat is niet veilig en leefbaar”, staat in de nieuwste gemeentelijke brief. Ze krijgen dan namelijk uitlaatgassen binnen…

De bewuste passage uit de dinsdag ontvangen brief. Artikel gaat verder onder de foto.

Zeer lokaal probleem?

Uitbater Niek Bruijs is om te spetteren. Hij heeft meteen na het lezen hiervan de gemeente gebeld en zijn ongenoegen geuit: “Dit is pure pesterij!” De ambtenaar die hij sprak gaf volgens Niek aan ‘te betreuren’ dat hij er zo over dacht. Het zou een serieus advies zijn van zijn van de verkeersdeskundige van het stadskantoor. Waarom dit blijkbaar alleen een punt van zorg is bij dit café, en niet op alle andere plaatsen waar verkeer soms op nog geen meter langs terrasgasten rijdt, kon men de eigenaar van het met voortdurende restricties geplaagde café niet uitleggen.

Lees ook: Bergs raadslid Julien Voets stelt handhaving en uitvoering horecabeleid aan de kaak Lees ook: Eigenaren café De Kaai roepen het nieuwe college op tot actie Lees ook: Alsnog vergunning voor terras café De Kaai, maar wel onder voorwaarden Lees ook: Voorlopig nog geen aangepast terras voor café De Kaai Lees ook: Café De Kaai opnieuw de dupe van een niet functionerende gemeente