Lepelstraat

Wolf ook in Lepelstraat en Steenbergen: enthousiasme én zorg

Han Verbeem Han Verbeem

De wolf is in West-Brabant! Ook bewoners van het buitengebied van Lepelstraat hebben het dier over de weilanden zien rennen. Natuurliefhebbers, waaronder boswachter Erik de Jonge, zijn verheugd over te terugkeer van de wolf na anderhalve eeuw afwezigheid. Vanuit de land- en tuinbouw is echter zorg: schapen en andere dieren zouden in gevaar zijn.

Filmpjes

Pieter Korst is afdelingsvoorzitter van ZLTO Steenbergen-Bergen op Zoom, de belangenorganisatie voor boeren en tuinders. Hij heeft zelf een agrarisch bedrijf in Lepelstraat en de bewuste wolf is ook langs zijn akkers gesignaleerd. Hij toont een filmpje dat binnen de buurtapp rouleert, waarop het dier vanuit de Koeveringsedijk bij Steenbergen richting de gemeentegrens met Bergen op Zoom loopt – en bij de Zonnekreekseweg naar Lepelstraat gaat. Daar is hij nog gezien tussen de aspergevelden. Dat was dinsdag overdag en daarna is de wolf niet meer gezien. Het zou gaan om een jonge mannetjeswolf, aldus Korst. “Maar ik ben geen kenner”, moet hij toegeven. Het dier is door zijn zus gefilmd en ook een buurtgenoot heeft de wolf met een mobieltje kunnen filmen.

Tholen

De wolf was eerder al in Dinteloord gezien en op het eiland Tholen in Zeeland. Daarvoor heeft deze het kanaal moeten overzwemmen. “Dat is maar 200 meter, dus niet zo ver”, aldus Korst. Agrariërs kunnen met vragen terecht bij Heleen Prinssen, specialist van de ZLTO in Den Bosch.  Zij adviseert hen ook de houders van kleinvee om hun dieren ‘s nachts binnen te houden en niet in de wei te laten staan. Ook zegt ze dat vanuit de provincie Noord-Brabant speciale voorzieningen ter beschikking worden gesteld om landbouwdieren te beschermen. “Dat noodpakket bevat onder meer netten die onder stroom gezet kunnen worden, vergelijkbaar met schrikdraad. Dat houdt de wolf op afstand.” Inmiddels kunnen ook Zeeuwse boeren op het Provinciehuis in Den Bosch een dergelijk pakket aanvragen.

Boswachter De Jonge

Boswachter Erik de Jonge, van Brabants Landschap kan bevestigen dat het inderdaad een jonge wolf is. “Die leggen grote afstanden af, op zoek naar een eigen territorium”, legt hij uit. Of de wolf in de regio blijft is volgens De Jonge dus maar zeer de vraag. “Maar de Brabantse Wal, met de omgeving van Kalmthout, is zeker geschikt leefgebied.

Met rust laten

Het is belangrijk dat het dier met rust gelaten wordt, benadrukt de boswachter. “Door hem op te jagen gaat ie juist op drift en komt in gebieden terecht waar je hem misschien liever niet hebt. Laat hem in alle rust de dekking en rust van natuurgebieden opzoeken dan vindt ie z’n weg wel weer.” Zeker voor een individuele wolf zoals deze hoeven mensen niet bang te zijn, stelt De Jonge. Zijn advies aan degenen die onverhoopt oog in oog met de wolf komen te staan: “Als je hem ziet… maak een foto of filmpje, meldt hem bij zoogdiervereniging.nl en geniet van de bijzondere ontmoeting.”