Etten-Leur

Wordt Etten-Leurenaar Caspar Veldkamp de nieuwe premier van Nederland?

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

“Weet u al op wie u gaat stemmen?”, deze vraag stelt Caspar Veldkamp van Nieuw Sociaal Contract (NSC) aan voorbijgangers in het winkelcentrum in Etten-Leur. Alle partijen zijn druk campagne aan het voeren, en dus ook de nieuwe partij van Pieter Omtzigt: Nieuw Sociaal Contract. Omtzigt zelf wil liever geen premier worden als zijn partij de grootste wordt, maar wie dan wel? Op plaats vier op de kieslijst staat Caspar Veldkamp. Heeft hij geen ambities om premier te worden?

Afgelopen zaterdagmiddag was Veldkamp weer terug in ‘zijn’ Etten-Leur. Druk is hij bezig met flyers uit te delen en hij maakt met veel voorbijgangers een praatje. De geboren en getogen Etten-Leurenaar vindt het geweldig om weer in zijn oude woonplaats te zijn. “Ik heb hier een hele gelukkige jeugd gehad. In mijn beleving was het hier altijd zonnig”, grapt Veldkamp in een regenachtig centrum van Etten-Leur.

Veldkamp heeft nog steeds vrienden en familie wonen in Etten-Leur en West-Brabant. Hij heeft mooie herinneringen aan de tijd dat hij nog in de regio woonde. “Vroeger fietste ik altijd naar vliegveld Seppe, tegenwoordig Breda Airport, om vliegtuigjes te kijken.”

Carrière

Veldkamp mag spreken over een internationale carrière. Momenteel woont en werkt hij in London bij een bank. Eerder woonde en werkte hij onder andere in Athene, Tel Aviv, Warschau en Brussel.

Dit is niet een normaal carrière pad voor mij.

Op het CV van de Etten-Leurenaar is weinig politieks terug te vinden. “Dit is niet een normaal carrièrepad voor mij. Dat is typisch voor NSC: we hebben mensen op onze lijst die uit allerlei vakgebieden komen”, legt Veldkamp uit.

Veldkamp kent partijleider Pieter Omtzigt al heel lang. “Pieter vroeg mij of ik wilde solliciteren voor een plek op de lijst.” Echter moest Veldkamp wel achter aansluiten en was het niet meteen zeker dat hij ook daadwerkelijk op de lijst zou komen. “Uit meer dan 2400 mensen, zijn er 44 mensen uitgekozen.” Dat hij mogelijk in de Tweede Kamer terecht kan komen, is nog even wennen voor hem.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Veldkamp komt tijdens het flyeren ook nog andere campagnevoerders tegen.

De nieuwe premier?

Pieter Omtzigt heeft aangegeven dat hij liever geen premier wilt worden, enkel  onder strikte voorwaarden wil hij plaatsnemen in het torentje in Den Haag. Eerder gaf de politicus al aan dat hij liever regeert vanuit de kamer.

Een Brabantse premier zou wel erg goed zijn.

Maar wie wordt dan de premier, mocht NSC de grootste worden? Veldkamp begint te lachen als de vraag hem wordt gesteld. “Een Brabantse premier zou wel erg goed zijn.”

Zijn ambitie ligt echter niet bij het premierschap. “Wat mijn ambitie is, is om straks in de tweede kamer te zitten met een aantal anderen van NSC. Dan wil ik graag kijken, ook met een aantal andere partijen wat we kunnen doen om bestaanszekerheid te verbeteren, bestuur van Nederland te verbeteren, meer woningen en ook zorgen dat de migratie omlaag gaat.”

Over premier worden heeft hij dan ook nooit nagedacht. “Ik denk ook niet dat ik dit dan thuis uitgelegd krijg.”

Lees ook: Veel nieuwe lijsttrekkers tijdens verkiezingen, maar weten we ook wie zij zijn?