Bergen op Zoom

Politie komt ondernemers De Kaai aan de voordeur reactie gemeente mededelen

Uitbaters Nancy en Niek bij hun veelbesproken terras voor café De Kaai.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het voortslepende conflict tussen de uitbaters van café De Kaai en de gemeente Bergen op Zoom heeft er een nieuw hoofdstuk bij. Vrijdagochtend kwam er zelfs politie aan te pas. Tot grote verbazing en ergernis van ondernemers Niek en Nancy wisten agenten binnen een uur een antwoord te krijgen waar zij al weken om vragen. Erg blij werden ze vervolgens niet van die reactie.

De verantwoordelijk wethouder was op 7 september bij café De Kaai. De wethouder keek daar volgens de uitbaters nogal op van wat zij vertelden, over hoe gemeentelijke procedures lopen. Procedures die enerzijds gaan over het nivelleren van het terras en anderzijds over het uitbreiden daarvan. Volgens sommige ambtenaren zijn het twee afzonderlijke trajecten, die niets met elkaar te maken hebben. Terwijl anderen juist beweren dat het onlosmakelijk met elkaar verbonden is.

Volgens de ondernemers beloofde de wethouder er werk van te gaan maken en zelfs eerder genomen besluiten opnieuw te bespreken in het college. En toen werd het stil. Dat zorgde voor toenemende onrust bij de café-eigenaren. Er loopt namelijk een bezwaarprocedure en als die termijn verstreken is valt er waarschijnlijk weinig meer terug te draaien.

Na ruim twee weken eindelijk contact

Weken lang benaderden ondernemers Niek en Nancy verschillende ambtenaren. Via e-mail of telefonisch vroegen ze verschillende gemeentemedewerkers om meer informatie. Er kwam echter niets. Ook de wethouder bleef stil. Pas op maandag 26 september was er een telefoongesprek met een ambtenaar. Die gaf aan met de mogelijke uitbreiding van het terras bezig te zijn maar meldde ook dat hij niet degene was die over de betwiste nivellering gaat. Daar werd intern nog naar gekeken, dat is wat Niek uit dat gesprek begreep. Er werd hem door de medewerker wel al geadviseerd juridische stappen te overwegen, maar dat klonk vooral als een persoonlijk advies. Een expliciete en officiële reactie op vragen inzake het recht leggen van het terras kon deze ambtenaar niet geven.

Naar het stadskantoor

Ondertussen begon de tijd steeds meer te dringen, de bezwaarprocedure loopt op haar einde. Dus bleven de uitbaters pogingen doen om meer te horen over wat met de wethouder was besproken. Maar op mails en terugbelverzoeken kwam geen reactie. Vrijdagmorgen was Niek het wachten beu. Hij en Nancy reden naar het stadskantoor en gaven aan dat ze iemand wilden spreken die ze iets zinnigs kon vertellen over de gang van zaken. Ze mochten plaats nemen, kregen koffie en lieten vervolgens weten niet van plan te zijn weer te gaan voordat iemand ze te woord had gestaan.

Politie gebeld

Dat schoot bij de gemeente Bergen op Zoom in het verkeerde keelgat. Bewakers sommeerden de ondernemers het pand te verlaten en in no time stonden er agenten in de hal. Ze moesten naar buiten en hebben op straat, voor de deur van het gemeentehuis, aan de dienders uitgelegd wat er speelt. Die hadden dermate begrip voor de situatie dat ze Nancy en Niek toezegden hun vragen door te spelen aan de gemeente.

Nog geen uur later stopte er een politieauto voor de deur van café De Kaai. Twee agenten kwamen de uitbaters vertellen dat de gemeente had gereageerd. Er viel niets nieuws te melden over de lopende kwesties en het indirecte advies was er een juridische procedure van te maken.

Gemeente zegt wel duidelijk te zijn geweest

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat het gesprek van maandag 26 september volgens de bewuste ambtenaar anders zou zijn gelopen. Die zou expliciet hebben aangegeven dat de gemeente inzake de terrasnivellering het dossier en eerdere uitspraken niet van plan is te heroverwegen.

Niek en Nancy zijn het vertrouwen in de gemeente kwijt en gaan zo snel mogelijk in overleg met hun advocaat.

Lees ook: Onrust over terrassenbeleid in Bergen op Zoom leidt tot een tijdelijk gedoogbesluit Lees ook: Ook Sterck is klaar met wijze waarop de gemeente horeca behandelt Lees ook: Uitbaters café De Kaai over nieuwe brief gemeente: “Pure pesterij!” Lees ook: Bergs raadslid Julien Voets stelt handhaving en uitvoering horecabeleid aan de kaak Lees ook: Eigenaren café De Kaai roepen het nieuwe college op tot actie