Roosendaal

Roosendaalse mbo-ambassadeur laat medestudenten weer gehoord voelen

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Mbo-studenten voelden zich tijdens de coronaperiode nauwelijks gehoord door beleidsmakers, blijkt uit recentelijk onderzoek van het RIVM. Daarnaast voelden zij zich tijdens de lockdown somber, eenzaam en opgesloten, terwijl er geen onderzoek is gedaan naar hun psychische gezondheid. “Er worden geen juiste vragen aan ons gesteld,” aldus landelijke mbo-ambassadeur Clemens van den Broek (18) uit Roosendaal.

Hij had graag wat extra hulp gezien tijdens deze periode. “Het was een donkere tijd. Ik werd boos door alle restricties die ons werden opgelegd.”

Ook voelden veel mbo’ers zich onzeker over hun toekomst, doordat praktijkvakken en stages uitvielen. “Medestudenten konden geen examens doen door de lockdown. Dat raakte hen.”

Hoog- en laagopgeleid

De mbo-4 student Social Work schrikt ervan dat er alleen onderzoek is gedaan naar de mentale gesteldheid van ‘hoger’ opgeleiden. “Ik ben volgens Nederland ‘maar’ een mbo’er, maar ga met ons in gesprek!”

Mbo’ers krijgen wel vaker te maken met uitsluiting. Zo worden ze soms uitgesloten bij studentencafés en kregen ze lange tijd geen studentenkorting op Spotify. Daarnaast worden zij nog niet zo lang student genoemd, terwijl volgens Clemens iedereen gelijkwaardig is. Hij is het daarom niet eens met de termen hoog- en laagopgeleid. Hij kent zelfs een aantal studenten die universitair advies kregen, die toch naar het mbo zijn gegaan.

Jij bent helemaal niet dom!

Eén van hen is Desiree Hernandez, die eind 2018 werd uitgeroepen tot landelijke mbo-ambassadeur. Zij koos voor een carrière als onderwijsassistent juist bewust voor het mbo. “Er werd direct tegen mij gezegd: ‘hè, jij kan toch het hbo aan? Je hebt de universiteit in Amerika gedaan. Je bent toch veel slimmer dan dat? Jij bent helemaal niet dom’”, vertelt ze in een KNOWSHIT-video van 3FM Tussenuur.

Ze vraagt ze zich af waarom mensen denken dat zij dom is, omdat ze een praktijkgerichte studie doet. “Je hebt daar heel veel praktijkervaring. Dat is goud waard, want uiteindelijk werk je niet alleen maar met theorie. Je werkt met je handen en je hoofd!”

Toekomstperspectief

Ook Clemens heeft als landelijke ambassadeur de missie om een duidelijke stempel te drukken op het mbo. Daarnaast hoopt hij, door in gesprek te gaan met onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, kansarme jongeren een beter toekomstperspectief te bieden. “Ik merk in mijn leefomgeving dat veel jongens en meisjes denken dat ze toch niks kunnen bereiken, omdat ze het putje van de maatschappij zijn,” vertelde hij eerder al aan ZuidWest Update.

“Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je achtergrond is,” aldus de 18-jarige, die zelf een verleden heeft in de jeugdcriminaliteit. Als landelijke ambassadeur wil hij bewijzen dat iedereen kan worden wat ‘ie wil. “Ook op het mbo ben je kansrijk!”

Lees ook: Roosendaalse Clemens is landelijke mbo-ambassadeur: ‘Iedereen is kansrijk’ Lees ook: Clemens van den Broek (18): ‘Je kunt worden wat je wil!’