Roosendaal

Sinterklaas rijdt arme Roosendaalse kinderen niet stilletjes voorbij

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Met een hand vol stempelkaarten, ontvangt teamleider Karin Bruijnincx een aantal Quiet Community Roosendaal-members in een leegstaande winkel aan het Roselaarplein. De armoedebestrijdingsorganisatie en Hartverwarmend Roosendaal houden daar namelijk een speelgoedbeurs. Zo krijgen arme kinderen uit de stad ook iets tijdens Pakjesavond. “Het moet niet zo zijn dat ze na 5 december op school komen en niks kunnen laten zien.”

In Roosendaal moeten meer dan vierduizend kinderen het normaal gesproken doen met een leeg schoentje. Dat terwijl ouders hun kind graag hetgeen willen geven wat bovenaan het verlanglijstje staat. “Het doet pijn als je daar niet de financiële middelen voor hebt”, aldus Members-coördinator Christa Spijkers.

Cadeautjes bij elkaar sprokkelen

Daarnaast is het voor ouders wiens kroost nog in de Goedheiligman gelooft, erg lastig uit te leggen waarom zij niks bij de schoorsteen hebben liggen. Dat merkt Wendy Vermeulen ook. “Mijn zoontje van zes gelooft er helemaal heilig in.” De alleenstaande moeder is al sinds de zomervakantie bezig om cadeautjes bij elkaar te sprokkelen.

Dankzij de speelgoedbeurs kan ze hem nu wat extra’s geven. Inmiddels is ze goed geslaagd, met wat spelletjes en een Playmobilset. “Ik heb het liefst de zakken op tafel, met heel veel pakjes!”

Met een stempelkaart onder haar arm fotografeert een vrouw de buit die ze heeft verzameld.

Een wat oudere vrouw loopt ondertussen rond met een Harry Potter LEGO-set, een gezelschapsspel en een Spiderman-actiefiguur. Via WhatsApp stuurt ze foto’s van haar buit naar een vriendin. “Zij heeft weinig te besteden voor haar zoontje.” Ze bestudeert de kraam met puzzels, waar een vrijwilliger haar te hulp schiet. “Vindt hij Cars leuk?”, oppert ze met een doos in haar handen. “Duizend stukjes”, lacht de vrouw. “Dat is wel een grote uitdaging voor een kind van zeven!” Ze zoekt nog even verder, terwijl ze kijkt hoeveel hokjes ze nog vol kan laten stempelen voor gratis cadeautjes.

Vijftien euro per kind

Het speelgoed, de puzzels, boeken, knuffels, bouwsets en poppen hebben namelijk verschillende waardes, legt Bruijnincx uit. “Voor sommige cadeautjes rekenen we één stempel, voor een andere weer drie.” In totaal mogen de leden vijftien euro per kind besteden. Voor buitenstaanders zijn de cadeautjes overigens niet gratis. Met het geld dat Quiet Community Roosendaal hiermee ophaalt, wordt een kerstactie voor eenzame ouderen georganiseerd.

Actie Pepernoot

Via de landelijke Actie Pepernoot van Stichting Kinderhulp kregen tientallen Roosendaalse kinderen al eens eerder een cadeautje. Helaas was dat toen niet genoeg. CultuurCompaan, Stichting Leergeld Roosendaal en Stichting Paul riepen vorig jaar daarom een aanvullende actie in het leven. Hierdoor werd voor nog eens 800 kinderen een cadeautje gerealiseerd.

Dit jaar wordt daar dus de lokale speelgoedbeurs aan toegevoegd. Deze is donderdag en vrijdag geopend, van 12 tot 15 uur. Zaterdag kan er tussen 9.30 en 13 uur speelgoed geshopt worden aan het Roselaarplein 25, naast de bushalte. Spijkers: “Hopelijk kunnen wij zo bijdragen aan heel veel blije gezichtjes op Pakjesavond.”

Lees ook: Zo’n 800 cadeaus voor Roosendaalse gezinnen met lage inkomens