Bergen op Zoom

Werkplezier is hét medicijn tegen personeelskrapte bij Bravis ziekenhuis

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Druk op het personeel en moeilijk rond te krijgen roosters. Dat zijn de symptomen van de krappe arbeidsmarkt. In de Bravis ziekenhuizen is dat niet anders dan binnen veel andere organisaties. Bravis gaat deze diagnose te lijf met werving van nieuw personeel, maar het belangrijkste medicijn is volgens het ziekenhuis het behouden van de huidige medewerkers.

Het Bravis ziekenhuis heeft hoofdlocaties in Roosendaal en Bergen op Zoom, een buitenpolikliniek in Etten-Leur en meerdere Bravispunten in de regio. Bravis heeft een verzorgingsgebied van circa 300.000 inwoners en een personeelsbestand van ongeveer 2700 medewerkers. Een organisatie met zo’n groot personeelsbestand ontkomt natuurlijk niet aan de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt. “Uiteraard zien we vacatures die langer open staan dan dat we gewend waren”, zegt hr-manager Marjolijn Leijs-van Egeraat.

Lees ook: Samen in de Regio en Bravis ziekenhuis tekenen samenwerkings­overeenkomst

Vacatures

Vacatures staan soms wel weken of maanden open. En het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn verbetering komt in de situatie. “Die krapte op de arbeidsmarkt gaan wij niet oplossen. Dus proberen we in te steken op behoud van medewerkers; Zorgen dat ze hier blijven en niet langs de achterdeur weglopen.”

Leijs-van Egeraat legt uit dat Bravis daarom werkt aan programma’s om de medewerkers vitaal te houden (Bravis samen vitaal), op te leiden en te ontlasten. “Een voorbeeld daarvan is het onlangs gestarte programma eigen regie. Dat programma is erop gericht om de medewerkers meer professionele ruimte, autonomie en vertrouwen te geven.” Ook zet het ziekenhuis in op technologische innovaties, hoewel die tot nu toe niet zorgen dat het werk met minder mensen gedaan kan worden.

Werkgeluk is voor mij dat iemand na narcose wakker wordt en zegt heerlijk geslapen te hebben!

Bravis probeert er dus alles aan te doen om de medewerkers gelukkig te houden. Maar soms zit werkgeluk ook in de kleine dingen, zo blijkt uit een gesprek met anesthesiemedewerker Jeffrey Mous. Hij is blij dat hij op zijn fiets naar zijn werk kan en leuke collega’s heeft. Bovendien helpt het mee dat zijn werk hem veel voldoening geeft. “Werkgeluk is voor mij dat iemand na narcose wakker wordt en zegt heerlijk geslapen te hebben. Dan weet je dat je je werk goed gedaan hebt.”

Lees ook: Chronisch zieke Jozia (23) loopt van Bravis naar Bravis met haar stoma

Meebewegen

Het is in deze arbeidsmarkt aanpoten voor de medewerkers, die optimale zorg willen leveren, terwijl daar eigenlijk niet voldoende mensen voor zijn. “We hebben een appgroep waarin dagelijks wel wordt gevraagd wie er extra diensten kan draaien”, zegt Mous. Leijs-van Egeraat: “We vragen dus veel flexibiliteit van de mensen. En dat na twee jaar waarin we al veel flexibiliteit hebben moeten vragen. Medewerkers die betrokken zijn en veel werkplezier ervaren kunnen meestal wel meebewegen.”

Lees ook: Zo wil vliegbasis Woensdrecht mensen werven in tijden van krappe arbeidsmarkt