Ossendrecht

Zo vond technicus Cemal (53) zijn oude liefde terug

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het tekort aan vakmensen binnen de techniek is groot. Eén van de oplossingen is plek bieden aan zij-instromers. Metaalbewerkingsbedrijf Goburg in Ossendrecht deed dat en zo keert de 53-jarige Cemal Karahan na vele jaren als zij-instromer terug naar de techniek.

Sinds de zomer van 2022 werkt Cemal als verspaner bij Goburg Metaalbewerking in Ossendrecht. “Mijn werk is het steunen van het productieproces en ik leer daarbij ook hoe ik de machines moet bedienen”, zegt Karahan met gepaste trots. Terwijl hij continu van de ene naar de andere freesmachine loopt, gaat de tevreden glimlach niet van zijn gezicht af. “Ik ben heel blij dat ik hier op mijn leeftijd mag leren en werken”, zegt de werknemer die er duidelijk op zijn plek zit.

Oude liefde roest niet

Helemaal nieuw is het vak niet voor hem. Als 19-jarige jongeman begon hij zijn technische carrière als frezer. Tot zijn spijt was hij uit gemak lange tijd werkzaam als heftruckchauffeur. Het Amerikaanse bedrijf waar hij werkte, kreeg flinke klappen door de coronapandemie. “Toen mochten ze niemand meer een contract geven en lag ik eruit”, zegt hij. Karahan ging direct op zoek naar een nieuwe baan. Enerzijds om zijn recent gekochte woning en vaste lasten te kunnen betalen, maar vooral omdat stilzitten het laatste is wat hij wil.

Ik heb misschien wel 800 tot 900 sollicitaties gedaan!

Een baan vinden in de coronacrisis bleek ondanks zijn werklust een grote uitdaging. “Ik heb misschien wel 800 tot 900 sollicitaties gedaan voor verschillende werkzaamheden.” Tevergeefs. Via het UWV kwam Karahan uiteindelijk terecht bij Stichting Vakopleidingen Metaal & Techniek (SVM). Daar kreeg hij de mogelijkheid om terug te keren naar zijn oude liefde: de techniek. “Je moet altijd doen waar je zin in hebt en niet tegen je zin naar het werk toe gaan.”

Lees ook: Werkplezier is hét medicijn tegen personeelskrapte bij Bravis ziekenhuis

Bij SVM volgde hij de opleiding ‘CNC Draaien’, aangevuld met de cursussen ‘Meettechniek’ en ‘Tekening lezen’. “Voor leren ben je nooit te oud. Ik wilde deze cursus heel graag doen om straks waarde te leveren voor mijn toekomstige werkgever én collega’s.” Die werkgever en collega’s werden voor hem gevonden bij metaalbewerkingsbedrijf Goburg in Ossendrecht. “We zijn benaderd door het UWV en hoorde over de combinatie met stichting vakopleiding en dat trok ons heel erg aan. We zijn samen met Cemal de reis gaan maken”, zegt Erik Govaarts. Karahan werkt nu driekwart jaar in het bedrijf en Erik en zijn vrouw Anita zijn erg over hem te spreken.

Lees ook: Zo wil vliegbasis Woensdrecht mensen werven in tijden van krappe arbeidsmarkt

De zij-instromer voelde zich meteen thuis bij zijn nieuwe collega’s, zegt Anita Govaarts. “Vanwege zijn eerdere werkervaring kon Cemal na enkele werkdagen al vrij snel zelfstandig aan de slag met het productiewerk. Wel staat hij nog standaard onder begeleiding van onze chef werkplaats. Maar, onze kleine club van medewerkers let sowieso altijd op elkaar. Om samen beter te worden in wat we doen.”