Roosendaal

Het is vijf voor twaalf voor Sportfondsen in Roosendaal

Sporthal De Omganck in Wouw, een van de sporthallen waar Sportfondsen verantwoordelijk is voor het beheer.

Sporthal De Omganck in Wouw, één van de sporthallen waar Sportfondsen verantwoordelijk is voor het beheer.

Kitty Joachems Kitty Joachems

Er gaat nog steeds veel mis in diverse sportaccommodaties in Roosendaal. Voor een aantal leden van de gemeenteraad is de maat vol. “Geef Sportfondsen wat tijd”, zegt wethouder Sanneke Vermeulen. Na diverse gesprekken ligt er een verbeterplan. Sportfondsen moet de kans krijgen om met dat plan aan de slag te gaan, vindt ze. Het leidt tot stevige discussies. Tegelijkertijd roept ze verenigingen op om het bij Sportfondsen te melden als er klachten zijn. “Ga in gesprek met Sportfondsen want anders komen we niet verder.”

Hoewel de wethouder dus vraagt om het nog even tijd te geven, vinden sommige raadsleden dat het lang genoeg geduurd heeft. Op de opmerking van de wethouder dat verenigingen klachten zeker moeten blijven melden bij Sportfondsen reageert Eric de Regt (VLP): “er zijn al zoveel gesprekken gevoerd. Ook door de verenigingen zelf. Maar het resulteert in toezeggingen die niet worden waargemaakt.” Partijgenoot Toon Jochems vindt dat de wethouder nu aan zet is. “Als u ons geen concrete toezeggingen kunt doen, is het wat ons betreft exit met Sportfondsen.”

Onder de maat

Sportfondsen beheert zwembad De Stok sinds 2015 en in 2020 kwamen daar onder andere sporthal De Omganck in Wouw en de Roosendaalse sporthal In de Roos bij. Jochems: “de beloofde professionaliteit en service hebben we nooit kunnen ontdekken. Sterker nog, sinds het beheer overgedragen is, ervaren we kommer en kwel. Gebruikers staan voor gesloten deuren, horecavoorzieningen zijn gesloten of zijn amper bevoorraad en de personeelsbezetting is minimaal of zelfs niet aanwezig.” Hij noemt de verleende service minimaal en de communicatie onder de maat.

Als u ons geen concrete toezeggingen kunt doen, is het wat ons betreft exit met Sportfondsen

Sjef van der Touw (Roosendaalse Lijst) is het eens met Jochems. “Ook onze partij ontvangt regelmatig klachten over Sportfondsen. Wij hebben er steeds voor gekozen deze rechtstreeks met de wethouder te delen. Hierop is direct gereageerd door de wethouder en in alle gevallen is er ook een terugkoppeling gekomen”, zegt Van der Touw. Maar ondanks dat heeft ook zijn fractie veel vragen over een toekomst met Sportfondsen. “Komen we de komende jaren niet meer voor deze verrassingen te staan?”, vraagt Van der Touw zich hardop af.

Dramatisch

Bernadette van der Zijp (PvdA) wijst op de problemen bij De Stok. “Veel mensen dreigen hun abonnement niet te verlengen.” Mensen hebben genoeg van het achterstallig onderhoud bij diverse onderdelen en het feit dat lessen niet altijd doorgaan. De manager zegt in gesprekken dat het moeilijk is om aan personeel te komen. Maar er klinken ook geluiden dat medewerkers juist weg willen omdat het management hen niet bevalt. “Het is dramatisch”, zegt Van der Zijp.

Dat er problemen zijn ontkent wethouder Vermeulen niet. Maar ze ziet ook verbetering. “Sinds we een beheerder hebben aangesteld in sporthal In de Roos hoor ik daar geen klachten meer”, legt ze uit. Op basis van de rest van de klachten is er in samenspraak met Sportfondsen een verbeterplan opgesteld. Vermeulen vraagt de raad om Sportfondsen de kans te geven om beterschap te laten zien. “Er moet een rooster komen en een evenementenkalender. En de communicatie moet beter. Dat moeten we wel even tijd geven.” Vermeulen heeft in april weer een overleg. Daarna brengt ze de raad op de hoogte van de uitkomst.

Afspraak is afspraak

Dat voelt nog te vrijblijvend voor een aantal raadsleden. Met name Jochems, De Regt en Van der Touw sturen aan op concrete toezeggingen. Van der Touw vraagt om een deadline. En De Regt verwijst naar de aanbesteding. “Daar zijn keiharde afspraken gemaakt.” “Die afspraken moeten worden nagekomen”, valt D66-raadslid Bejar Taher De Regt bij. “Afspraak is afspraak. En kom je die niet na, dan dient de wet een weg om te ontbinden. Laten we dat niet uit het oog verliezen als afspraken niet worden nagekomen.”

Mocht het tot een breuk komen tussen de gemeente en Sportfondsen dan heeft Jochems al een mogelijke oplossing paraat. “Kijk naar de gemeente Halderberge. Zij zaten in een vergelijkbare situatie en gaan nu het beheer weer in eigen hand nemen. Dat kan in Roosendaal ook.”

De wethouder gaat niet in op de vraag wat de gevolgen zijn als het contract voortijdig ontbonden wordt. “We zijn nog niet op dat punt en ik wil niet op de zaken vooruitlopen. We moeten Sportfondsen eerst een kans geven met het verbeterplan aan de slag te gaan.” Ze belooft wel het verbeterplan met de gemeenteraad te delen. De raadsleden krijgen ook inzage in de uitkomsten van een eerder gehouden klantentevredenheidsonderzoek over Sportfondsen. Begin februari gaat de discussie over dit onderwerp verder tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Lees ook: Grote Kerst-toernooi in Wouw ‘gered ondanks onduidelijkheden’