Roosendaal

Dit zijn de kanshebbers voor de Roosendaalse Cultuurprijs

In 2021 werd de Cultuurprijs gewonnen door Stichting Jazz750 | Foto: Christian Keijser Fotografie

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De culturele en kunstzinnige kanshebbers voor de Roosendaalse Cultuurprijs zijn bekendgemaakt door Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal. Ook dit jaar reiken zij een geldbedrag uit aan verschillende creatievelingen uit de stad.

In tegenstelling tot eerdere edities, worden er dit jaar niet twee maar drie prijzen uitgereikt: de Cultuurprijs professionele makers, de Cultuurprijs (amateur)verenigingen en de Cultuurprijs Jongeren.

Professionele makers

Het cabaretduo Sebas & Wes is met hun voorstelling Als het morgen maar weer goed is, dat zich afspeelt op een camping, genomineerd in de eerste categorie. “Een voorstelling vol met humor, maar toch ook een serieuze noot”, vertelden Sebastiaan Waegemaekers en Wessel Croonen al eerder aan ZuidWest Update. “We bespreken in onze show, door middel van monologen, dagelijkse problemen en gaan dan over naar maatschappelijke problemen.”

Ze nemen het op tegen Nick Kwaler, die ook een maatschappelijk probleem behandelt. Hij filmde namelijk de documentaire Proost op je gezondheid, waarin jeugdboa’s Jeroen en Jackie stilstaan bij alcoholgebruik onder de achttien jaar en jongeren bewust maken van de gevaren hiervan. “Elk weekend krijgt het Bravis vier tot vijf jongeren met alcoholvergiftiging binnen”, vertelde jeugdboa Jackie afgelopen december aan ZuidWest Update. “Dat zijn natuurlijk hele hoge cijfers!” De documentaire is inmiddels opgepakt als officieel promotiemateriaal voor de landelijke campagne NIX18.

Daarnaast is productiehuis Drie Maal Plankenkoorts genomineerd met De Luiten: een theatervoorstelling over RBC in het Atik-stadion. Verhalen van oud-spelers, supporters en medewerkers werden integraal verwerkt in de voorstelling. Eerder maakte het gezelschap onder meer een improvisatievoorstelling voor het honderdjarige jubileum van voetbalvereniging NSV uit Nispen.

Verenigingen

In de categorie Cultuurprijs (amateur)verenigingen is Rockin’ Wouw een van de kanshebbers: een rock en rollevenement dat hoopt op een opleving van de jaren ’50 en ’60. “In mijn ogen is dat ‘echte’ muziek”, vertelde initiatiefnemer Walter Voorheijen aan ZuidWest Update, voorafgaand aan de vijfde editie van het evenement.

Ook Roosendaal Danst dingt mee naar de prijs. Bijna veertig senioren maakten afgelopen jaar de film De Gouden Dans. Hierin dansten ze op verschillende plekken in de gemeente Roosendaal, waarbij ontmoetingen plaatsvonden tussen inwoners. De makers van de film noemden het concept eerder al ‘een vrije combinatie van Zwaan-kleef-aan en de Rattenvanger van Hamelen.’

Verder is Zanggroep PuursZang met haar voorstelling Eleonor Rigby – een Beatles popstory genomineerd. De vereniging wil de amateurzangkunst ‘op een zo origineel mogelijke theatrale wijze in de spotlights zetten’, valt te lezen op hun nominatiepagina. In het verhalende theater ligt het accent daarom op zang.

Jongeren

Tot slot zijn er drie jongeren genomineerd. Ilse Egelmeers (23) maakte de expositie STORM!. Hierin komt haar functionele neurologische stoornis naar voren. “De verbinding van je hersenen en zenuwen, hapert dan wel eens”, legt ze uit in een video van PARELS. Dit is een platform waarop Roosendaalse jongeren een podium krijgen om elkaar te inspireren en te motiveren. “Daardoor krijg je uitvalsverschijnselen. Dan viel ik op de grond, kreeg ik heel veel tremoren (trillingen van lichaamsdelen, red.) en kon ik niet helemaal helder nadenken.” In tekeningen, schilderijen en teksten verwerkte ze haar gevoelens.

Ook Sara van Gaans (15) maakt kans. Voor haar vooropleiding muziek aan ’t Rijks schreef ze het nummer Horizon. Hierin wordt het verhaal van een Oekraïens meisje in oorlogssituatie vertelt. ‘Het gaat over het opgeven en vallen, maar uiteindelijk ook weer opstaan en vechten voor haar rechten, zodat ze kan terugkeren maar haar vaderland’, vertelt Sara op haar nominatiepagina. Samen met muziekvereniging Roosendaal bracht ze het nummer afgelopen jaar ten gehore tijdens het Bevrijdingsconcert.

De laatste kanshebber is illustrator Kim ter Horst (24), die identiteit en mentaal welzijn centraal stelt in haar werk. Ditmaal portretteerde ze voor haar expositie THNX- The Art Of Contrast mensen die ze door de jaren heen heeft ontmoet en gesproken over dankbaarheid. ‘Allemaal hebben ze licht en donker ervaren’, aldus Kim, die ook een tijd vastliep met zichzelf.

Op zaterdag 28 januari wordt de prijs uitgereikt in Cultuurhuis Bovendonk in Roosendaal. Tot en met maandag 23 januari kan er gestemd worden op de kanshebbers.

Lees ook: Nominaties voor Roosendaalse Cultuurprijs bekend gemaakt, ondanks corona