Bergen op Zoom

Na 18 jaar is de laatste boom van het Groenstructuurplan geplant

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het plan startte in 2006 en is nu eindelijk afgerond: het Groenstructuurplan van de gemeente Bergen op Zoom. Toentertijd opgezet door oud-wethouder Sander Siebelink. Woensdagochtend is de allerlaatste boom van dit plan geplant langs de Antwerpsestraatweg.

Met behulp van een kraantje wordt de állerlaatste boom – een Esdoorn – op zijn plek gezet. Het is aan oud-wethouder Siebelink om de aarde over de stronk heen te scheppen. “Dit plan is in 2006 al gestart”, vertelt hij. “Het had in 2016 afgerond moeten zijn. Dat is iets vertraagd.” Daar zijn verschillende redenen voor, zoals de vertraging van andere projecten en vervolgens de coronaperiode.

Ook de financiën spelen een rol in het vertraagde plan. “Er was een tijdje simpelweg gewoon geen geld voor”, legt Erik Verbogt, uitvoerder van het Groenstructuurplan, uit. “Maar tegenwoordig hebben we een hele goede adviseur die ons helpt met bijvoorbeeld subsidies. Zo krijgen we hulp van de organisatie Trees for All.”

Dat het plan eindelijk afgerond is, vindt Siebelink dan ook fantastisch. “Het is een bijdrage aan een groener Bergen op Zoom. De mensen uit de gemeente zijn er blij mee. Je ziet de bomen mooi bloeien die aan het begin van het plan zijn geplant.” Om het project ook symbolisch af te sluiten overhandigt Verbogt het ‘afgevinkte’ plan aan de oud-wethouder.

Nieuw plan

Nu het Groenstructuurplan uit 2006 eindelijk is afgerond, begint de gemeente met een nieuwe. “Daar zijn we ook al mee begonnen zelfs, in Lepelstraat”, vervolgt Verbogt. “We zetten in het nieuwe plan voornamelijk in op het herstel van het coulissenlandschap.” Coulissenlandschap is een halfopen landschap dat bestaat uit percelen die worden gescheiden door houtwallen, heggen en/of kleine muurtjes. “Zo zijn we in Lepelstraat begonnen met het aanplanten van heggen, samen met de boeren daar en Trees for All.”

Knipoog

Er is goed nagedacht over de twee soorten bomen die zijn geplant in de Antwerpsestraatweg. “Het zijn twee kleuren Esdoorns, een met groene bladeren en een met rode bladeren”, legt Verbogt uit. “Ze zijn om en om geplant. Dat afwisselen is een Franse aanpak, en dat is weer een knipoog naar de tijd dat Napoleon door deze straat is gelopen. We proberen zulke knipoogjes altijd in onze groenstructuurplannen mee te nemen.”