Roosendaal

Wat maakte Roosendaalse politici trots in 2023?

De gemeenteraad aan het werk in de raadszaal van het Oude Raadhuis in Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

Het Kerstreces is begonnen. Dat betekent dat voor de politici 2023 is afgesloten. Wij vroegen de fractievoorzitters van de Roosendaalse politieke partijen om terug te blikken. We stelden daarom iedere fractievoorzitter dezelfde vraag: benoem één ding wat uw fractie in het afgelopen jaar heeft bereikt waar u trots op bent.

Dit zijn hun antwoorden.

Wonen

Voor VLP-fractievoorzitter Alex Raggers is het meteen duidelijk. Het meest trots is zijn fractie op wat er dit jaar bereikt is binnen het dossier wonen. Hij legt daarbij de nadruk op het versnellen van woningbouw en de huisvestingsverordening. Deze verordening is sinds 1 december van kracht. In een toelichting noemde wethouder Arwen van Gestel dit “een kleine stap om de woningschaarste beter te verdelen en een grote stap om te werken aan de leefbaarheid in onze gemeente.”

Dorpshuis in de Nispense kerk

De Roosendaalse Lijst vindt het lastig om slechts één ding te benoemen. Daarom houdt fractievoorzitter Peter Raijmaekers het algemeen. “Wij als fractie zijn trots dat we met verschillende voorstellen dichter bij de Roosendaalse inwoners en het verenigingsleven zijn gekomen.” Raijmaekers noemt als voorbeeld de initiatieven rondom het behouden van de kerk als dorpshuis in Nispen. Onlangs werd bekend dat de kans groot is dat er toch een multifunctioneel centrum in de kerk van Nispen komt.

Lees ook: Waarschijnlijk toch een multifunctioneel centrum in de kerk van Nispen

Andere voorbeelden die Raijmaekers aandraagt zijn de aanvullende subsidieregeling voor sport- en cultuurinstellingen en het feit dat het Roosendaals Treffen dit jaar op het nippertje alsnog werd georganiseerd.

Ondermijnend verkeersgedrag

VVD-fractievoorzitter Menno Nefs zou er best meer kunnen noemen maar er is één resultaat wat met kop en schouders boven alles uitsteekt. En dat is de motie ‘Aanpak ondermijnend verkeersgedrag’. Afgelopen zomer werd zijn motie aangenomen in de raad. Wat hem extra trots maakt is dat dit een motie is die voortborduurt op een motie die hij eind 2022 indiende met de titel ‘Overlast bij de bron aanpakken.’ Nefs: “deze moties staan voor mij symbool voor het niet accepteren van criminaliteit en ondermijning en maximale inzet voor het verbeteren van de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de buurten en dorpen.” Hij noemt veiligheid een belangrijk speerpunt van zijn fractie. “Ik zie het verhogen ervan als een belangrijke missie voor mijzelf persoonlijk als raadslid.”

Vuurwerkvrije zones

Als fractievoorzitter van GroenLinks is Christian Villée trots op het manifest wat als raad van Roosendaal gelanceerd werd. “Dat hebben we te danken aan het doorzettingsvermogen van ons voormalig raadslid Naima el Azzouzi”, aldus Villée. Maar ook het niet indienen van de motie over vuurwerkvrije zones bleek in het afgelopen jaar juist iets in beweging te zetten. “Er was te weinig draagvlak in de raad. Tegelijkertijd raadde portefeuillehouder Han van Midden ons af om de motie in te dienen.” zegt Villée. Van Midden is van mening dat het instellen van vuurwerkvrije zones alleen zin heeft als er gehandhaafd kan worden. “Onze fractie is blij dat Van Midden de niet gehandhaafde vuurwerkvrije zones nu alsnog heeft toegezegd.” Daaruit blijkt volgens Villée dat het niet inbrengen van een motie in combinatie met het steeds weer op de agenda zetten van een onderwerp een beweging kan starten.

Snellere beoordeling kleine WMO-voorzieningen

Sebastiaan Hamans, fractievoorzitter van het CDA: “dankzij een motie van onze partij worden in de gemeente Roosendaal aanvragen voor kleine WMO-voorzieningen een stuk sneller beoordeeld.” Voorheen was het aanvragen van een eenvoudige aanpassing zoals een douchestoel, toiletbeugels of drempelhulpen een langdurig en bureaucratisch proces. Een aanvraagprocedure nam vaak ruim drie maanden tijd in beslag. Dat was het CDA een doorn in het oog. “Mensen moesten veel te lang op een noodzakelijke voorziening wachten. Dat is niet alleen vervelend maar het betekende regelmatig dat iemand daardoor een beroep moest doen op de zorg”, legt Hamans uit. “Het snel verlenen van zo’n voorziening heeft dus ook een preventieve werking.”

Inclusieve speeltuin

PvdA Roosendaal is volgens fractievoorzitter Björn Rommens trots op het feit dat ze in het afgelopen jaar zowel controlerend als kaderstellend konden optreden. Ze dachten mee met plannen over inwonerscommunicatie en over bestemmingsplannen. En in hun rol als volksvertegenwoordiger gingen ze onder andere in gesprek met leerlingen van de Mytylschool. Bij deze kinderen haalden ze wensen en ideeën op voor inclusieve speeltuinen. Ze kwamen vervolgens met een motie die ervoor moet zorgen dat ieder kind lekker kan spelen in buurten en wijken. “De motie roept op om sowieso één grote speeltuin te creëren, met een mix van ‘normale’ speeltoestellen en toegankelijke speeltoestellen voor bijvoorbeeld kinderen in een rolstoel of kinderen die blind zijn”, aldus Rommens.

Lees ook: Veel speeltuintjes in Roosendaal zijn niet toegankelijk voor kinderen met een beperking

Studentenstad

D66 is tevreden over het verloop van 2023. Dat zegt fractievoorzitter Bejar Taher. Hij noemt als belangrijkste ontwikkelingen dat de invloed van inwoners toeneemt en dat Roosendaal doorontwikkelt als studentenstad. “Concreet betekent dit dat er door de inbreng van onze partij een MBO- en HBO-agenda komt in Roosendaal”, zegt Taher. Bovendien is hij blij met het feit dat de veiligheid wordt gewaarborgd zonder gebruik van extra digitale veiligheidsmaatregelen. Taher: “daar heeft de kritische blik van onze fractie zeker aan bijgedragen.”

“Waar we ook zeker trots op zijn is dat door de inzet van D66 Roosendaal alles wordt gedaan om reguliere buslijn twee in de wijk Kalsdonk terug te laten keren na jarenlange afwezigheid”, vervolgt Taher. “Voor een van de grootste wijken in Roosendaal moet op zijn minst een reguliere buslijn bestaan.” In het afgelopen jaar zijn hiervoor belangrijke stappen gezet. Maar of dit gaat lukken is nog niet zeker. Volgens Taher staat dit punt ook in het nieuwe jaar hoog op de agenda.

Overlast Rembrandtgalerij

Selda Bozkurt is fractievoorzitter van Burger Belangen Roosendaal. Ze is trots op de resultaten die dit jaar zijn geboekt in de Rembrandtgalerij in Roosendaal. “Vroeger deed je hier leuk je boodschappen zonder overlast of gevaar. Helaas hebben we dit in de loop der jaren zien veranderen naar een probleemgebied”, legt ze uit. “Mensen durven er niet meer te komen omdat er dronken mannen rondhangen. Het plein lag vol met zwerfvuil en dagelijks zagen we vechtpartijen en werden er messen gevonden op straat.”

“Onze partij heeft hier aandacht voor gevraagd. Uiteindelijk kwam er cameratoezicht en een pilot waarbij de toezichthouder in contact kwam met de mensen die de overlast veroorzaakten”, vervolgt Bozkurt. “Onlangs vroeg ik de ondernemers of ze nog overlast ervaren en dat blijkt niet het geval.”

Werken aan de fundering

Forum voor Democratie zit sinds maart 2022 met één zetel in de gemeenteraad. Voor hen was 2023 dus het eerste volledige kalenderjaar in de Roosendaalse raad. Fractievoorzitter Corrie van Leerzem kijkt tevreden terug op 2023. “Onze fractie is blij dat we, ondanks de demonisering van onze partij, weer een jaar hebben kunnen werken aan onze fundering”, zegt ze. “We hebben de tijd genomen om dieper op dossiers in te gaan om zo op inhoud een waardevolle bijdrage te leveren aan het debat.”

Openluchttheater Vrouwenhof

Vitaal Liberaal maakte zich in het afgelopen jaar onder andere sterk voor Openluchttheater Vrouwenhof. Fractievoorzitter Jac Wezenbeek: “alle credits gaan naar ons burgerraadslid Rianne Sieben. Zij heeft eraan bijgedragen dat het openluchttheater Vrouwenhof weer open is en door kan gaan de komende jaren.”