Halsteren

Buurvrouw Halsters molenerf: “Afbreken en iets moois terugzetten”

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De verpauperde gebouwen op het molenerf aan de Halsterseweg in Halsteren mogen wat de buurvrouw betreft tegen de vlakte. Al vijftig jaar woont de 71-jarige Nelly Nefs naast de molen, en het uitzicht wordt er de laatste jaren niet beter op.

Lang was de toekomst van de historische gebouwen op het molenerf vooral een interne en zeer lokale aangelegenheid. De meningen over de waarde van wat er staat kunnen eigenlijk niet verder uiteen lopen. Sommigen zien alleen de onderkomen panden en denken: weg ermee! Anderen zien een uniek stuk erfgoed dat hoog nodig hersteld moet worden. Onze provincie kent nog maar drie molenerfen die authentiek en redelijk intact zijn. Ook elders in Nederland vind je het bijna niet meer.

Onzeker

Wat er exact komt is ook nog niet helemaal duidelijk, als er überhaupt gesloopt mag gaan worden. Er zijn via de Dorpsraad Halsteren wel wat inwoners geïnformeerd over de plannen die het Zorghuys heeft, maar ook zij hebben alleen een sfeertekening gezien. De aangepaste plannen liggen nog bij de gemeente ter beoordeling en zijn nog steeds niet vrijgegeven. Omdat vereniging De Westbrabantse Molens een juridische strijd is aangegaan met de gemeente, met als inzet behoud van het unieke erfgoed, is nog maar de vraag of de gebouwen het veld moeten ruimen.

Overlast beu

Ook veel buurtgenoten vinden iets van de huidige situatie en de toekomstige oplossingen. Ze willen er echter lang niet allemaal wat van zeggen publiekelijk. Nelly Nefs wil dat wel. volgens haar is sloop de beste oplossing. Zij woont al vijftig jaar naast de molen en is de huidige aanblik en overlast beu. In de muur tussen het erf en haar tuin zitten scheuren en de gebouwen zijn in erbarmelijke staat. “Afbreken en iets mooist terugzetten”, is haar stellige kijk op de kwestie.

Lees ook: